7 wrz 22:09
anmario:
Po zaokrągleniu 1.28 = 1.3 i błąd względny:
| | 1.3 − 1.28 | | 1 | |
δ = |
| = |
| |
| | 1.28 | | 64 | |
7 wrz 22:18
szklanka: dziwne mam podane na stronie wzór i z niego skorzystałem i mi nie wyszło , którego mam używać
7 wrz 22:21
anmario:
Jak masz na myśli wzory ze strony Jakuba to śmiało możesz używać jednego i drugiego. Jak inne
to napisz je tutaj i dopiero wtedy Ci powiem
7 wrz 22:23
pigor: ... niech Δ − błąd bezwzględny pomiaru , to
| | Δ | | |130−1,28| | | |0,02| | | 0,02 | | 2 | | 1 | |
δ= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | a | | 1,28 | | 1,28 | | 1,28 | | 128 | | 64 | |
= 0,015625 ≈ 0,01= 1%.− szukany błąd względny pomiaru...
7 wrz 22:29