Proszę!
credo: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu!
Do akwarium, którego podstawa jest prostokatem o bokach 20
cm i 40 cm, wlewamy 2 l wody, a nastepnie wkladamy metalowy klocek szescienny o krawędzi 8
cm.
Czy poziom wody podniesie się na tyle, by woda calkowicie przykryla klocek?
4 maj 20:20
@Basia: Podpowiadam
4 maj 20:24
kaczor:

może rysunek ci ułatw troche
4 maj 20:25
credo: Ooo dzięki wam! Slucham uważnie
4 maj 20:26
credo: Ja zrobilam to zadanie, ale wynik mi jakiś malo prawdopodobny wyszedl, więc wole sie upewnić
was. W kazdym razie wyszlo mi, ze nie zakryje tego klocka.
4 maj 20:29
@Basia:
2l = 2dm
3 = 2*10
3 cm
3 = 2000 cm
3
V
wody = 2000 cm
3
V
klocka = 8
3 cm
3 = 512 cm
3
V
razem = 2512 cm
3
V
razem = 20cm*40cm*H
słupa wody
2512 cm
3 = 800 cm
2 *H
słupa wody
| | 2512 cm3 | |
Hsłupa wody = |
| |
| | 800 cm2 | |
H
słupa wody = 3,1...cm < 8cm
czyli woda nie zakryje klocka
4 maj 20:30
credo: No dokladnie tak zrobilam i wyjdzie 3,14!
4 maj 20:30
credo: Dziekuje Ci Basiu moja wybawicielko! Buziakiii!
4 maj 20:32
doggy: Dzięki! Strona jest super.
27 maj 21:32
tim: No wiadomo...
27 maj 21:34
18 lis 10:30