Proszę o pomoc
credo: Do akwarium, którego podstawa jest prostokatem o bokach 20
cm i 40 cm, wlewamy 2 l wody, a nastepnie wkladamy metalowy klocek szescienny o krawędzi 8
cm.
Czy poziom wody podniesie się na tyle, by woda calkowicie przykryla klocek?
4 maj 20:14
kropka: 1l=1000cm3
2l=2000cm3
20*40*h=800h − objętość akwarium w cm3
2000/800=2,5cm − wysokość wody w akwarium bez klocka
20*40−8*8=800−64=736
2000/736≈2,72cm −wysokość wody w akwarium z klockiem
(wysokość klocka 8 cm)
woda nie przykryje całkowicie powierzchni klocka.
4 maj 21:21
@Basia: To nie jest całkiem poprawne rozwiązanie.
Patrz
15374
4 maj 21:25
gość : Kropka ma dobrze.
18 lis 10:29