Jest nowość. Można rysować wykresy funkcji. Kolejna innowacja. Gratuluję Jakubie
choćby nawet do okręgów
super!
To znacznie usprawni rysowanie wykresów funkcji. Zauważyłem, że najpierw trzeba
wywołać układ współrzędnych z siatką, a potem nałożyć wykres funkcji, wykres
dopasuje się do oczek siatki.
Odczytaj z wykresu ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=1 z funkcją y=sinx w przedziale
(−π;π)
b. ELEGANCKO
| 6 | ||
y = | i y = 2cos(x) | |
| x |

Pozdrawiam






pod pierwiastkiem masz jeszcze y
to nawet ja umiem
| 1 | ||
y = x − y ⇒ 2y = x ⇒ y = | x a tą funkcję chyba już umiesz narysować. ![]() | |
| 2 |
y=x2−2x+1
| −x2 + 5x − 3 | ||
y = | ||
| y − 8 |
Ja chcę kółka!
wreszcie zjarzyles
Bo ja nie zrozumiałem twojego postu i tak (sorki
)
(−2)x też nie można narysować
Ja chcę szlaczki!
PS przez Ciebie ZKS mysli ze nie umiem rysowac f liniowej
?
y = (−2)x

kto zamawiał pizzę?
Super!
Źle to nazwał
Wykres jakiej funkcji pozwala na narysowanie takiego deseniku?
Dziękuję za miłe słowa
Dodam, że wykresy można rysować i bez narysowania układu współrzędnych −− gdy nie ma
narysowanego układu, to lewy dolny róg prostokąta rysunku ma współrzędne (−3,5; −2), a prawy
górny −− (3,5; 2). Teoretycznie można to wykorzystać do rysowania ,,zwykłych'' geometrycznych
rysunków. Dziedzinę można zawęzić np. do (0,1) dodając 0*arccos(x/pi).
Jeśli chodzi o wzory typu x2+y2=9, to w ogólnym przypadku nie jest to tak prosta sprawa jak z
y=f(x) −− tutaj trzeba znajdować rozwiązania podanego równania... Dużo łatwiej byłoby dodać
rysowanie krzywych parametrycznych.
−−−−
A teraz kilka uwag ogólnych.
Bez zaglądania do kodu trudno się pewnie domyślić, jakich można używać funkcji, wypiszę je więc
tutaj. Oto nazwy funkcji jednej zmiennej:
'sin', 'cos', 'tg', 'ctg', 'arcsin', 'arccos', 'arctg', 'arcctg', 'exp', 'ln', 'log', 'sinh',
'cosh', 'tgh', 'ctgh', 'abs', 'sqrt', 'p', 'p2', 'p3', 'p4', 'p5', 'p6', 'p7', 'p8', 'p9'
I jedyna funkcja dwóch zmiennych: 'u', 'U' (występująca pod dwoma nazwami), oznaczająca ułamek:
u(x,y)=x/y.
Do tego dochodzą standardowe działania: +−*/^, oraz standardowa notacja np. '|x+3|' na wartość
bezwzględną.
Są dwie zdefiniowane stałe: 'e' oraz 'pi'.
Par nawiasów {} oraz () można używać wymiennie. Np. 'sin(2x)' daje taki sam efekt jak 'sin{2x}'
| 1 | ||
Można używać notacji podobnej jak w edytorze, np. U(1)(2+3x) na | ||
| 2+3x |
). Dzięki temu można wkleić wpisany wzór z edytora do okienka na wzór i na
ogół rysowanie wykresu zadziała.
Można używać skróconej notacji, np. 'sin x', ale tylko wtedy, gdy argumentem funkcji jest
pojedyncza zmienna. Np. 'sin x' jest OK, ale 'sin 2x' lub 'sin 2' nie.
Poprawne jest też np. 'sin x^2', ale jest interpretowane jako (sin x)2
Zmienną nie musi być x, zmienną może być jakikolwiek napis (pod warunkiem, że nie jest on nazwą
funkcji lub stałej, czyli np. 'e', 'p' i 'u' są zabronione), ale we wzorze może być tylko
jedna zmienna (wykresów funkcji 2 zmiennych nie da się rysować).
Np. '2+3y' da taki sam efekt jak '2+3x' albo '2+3*zmienna'.
Z kolei 'x+t' da błąd.
W tej chwili nie ma wygodnej metody obcinania dziedziny. Można sobie jednak poradzić np.
dodając 0*arcsin(...) i wpisując odpowiednie wyrażenie pod ...
Rysunki bywają brzydkie, gdy funkcja ma asymptotę. Dla przykładu u góry brzydki rysunek y=tg x.
Ten akurat rysunek da się poprawić przez wybranie wiekszej kratki.
Uwagi dla programistów: wzór '2*−3' jest niepoprawny. Wzór '1e+9' jest poprawny, ale
interpretowany jako '1*e + 9'
To chyba tyle. Miłego rysowania!
a to
?
Może by Jakubie dodać przy textboxie z listą dostępnych funkcji. Coś na wzór "Kliknij po więcej
przykładów".
Zmiany na forum bardzo na plus.
To super sprawa
! Fajna rzecz z tymi funkcjami − b, Jakubie serdeczne dzięki
!
P.S Spacja się nie wcisnęła
dla Gustliczka
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej − przesuwanie paraboli
y=2x2 T w→=[3, −1] ⇒ y=2*(x−3)2−1
! Pozdrawiam
Tak sobie sprawdzam rysowanie wykresów funkcji − bardzo fajna i pożyteczna rzecz.
y=2x
y=ex
y=3x
y=logx
y=lnx
y=log2x
Funkcje logarytmiczne:
logarytm dziesiętny
y=logx wpisujemy y=log(x)
logarytm naturalny
y=lnx wpisujemy y=ln(x)
logarytm o dowolnej podstawie
| logbx | ||
y=logax korzystamy ze wzpru na zmianę podstawy logarytmu logax= | ||
| logba |
Metoda "schodkowa" rysowania wykresów funkcji liniowej. Na rys. funkcja y=2x+3.
Dwa wykresy na jednym rysunku przesunięte wzgledem siebie, funkcja y=x2.
Pierwiastki
y=√x wpisujemy y=p(x)
y=3√x wpisujemy y=p3(x)
Wielomian
y=x3+2x2−9x−18
ale w sumie taka instrukcja jak wprowadzac funkcje
y=|x−1|+2
W sumie mogłem sytać o wektor przesunięcia
.
TO MOŻE UŁATWIĆ ROZWIAZYWANIE NIERÓWNOŚCI WIELOMIANOWYCH I SPRAWDZENIE, CZY WYKRES JEST DOBRZE
NARYSOWANY
!
Ciekawa własność wielomianów − wielomiany stopni nieparzystych mają "ramiona" wykresów
skierowane w przeciwne strony − jedno ramię w górę a drugie w dół. Jest to analogia do funkcji
liniowej.
Prawe ramię zawsze zachowuje się jak ramiona paraboli niezależnie od stopnia wielomianu i jego
parzystości − współczynnik "kierunkowy" (czyli a − pierwszy wyraz wielomianu) dodatni − prawe
ramię w górę, współczynnik "kierunkowy" a ujemny − prawe ramię w dół.
Na rysunku
y=2x+3
y=x3+2x*2−x−2
y=−x5+3x2
A tak zachowują się wykresy wielomianów stopni parzystych − oba ramiona w tę samą stronę albo w
górę (gdy a>0) albo w dół (gdy a<0) − jak parabola, a oznacza oczywiście współczynnik
"kierunkowy", czyli pierwszy wyraz wielomianu.
y=x2+3x+2
y=x4−4x3+4x2−2x+1
y=−x6−4x4+2x2+6
.
Funkcje z wartościami bezwzględnymi:
y=|x2−1|
y=|lnx|
y=tgx
Dobre
Miodzio,miodzio,miodzio
Wreszcie nie będzie problemów z rysowaniem wykresów wielomianów
leniwa się zrobiłam, to przecież łatwo rozpisać na dwie funkcje i gotowe
dlaczego miałyby się nie złączyć ?
to jest właśnie tak narysowane
najpierw kratki
ostatnia ikona w środkowym rzędzie
dwa kliki; pierwszy: początek układu; drugi: pierwszy punkt kratowy
kropki pokazują gdzie kliknęłam
dopiero potem wykres
P.S. wykres jest mądry; sam dopasuje się do kratek
y = x3
y = x2
jeszcze większa skala byłaby wskazana
teraz już dobrze widać co i jak
dla Basi