matematykaszkolna.pl
Wykres funkcji Bogdan: rysunek Jest nowość. Można rysować wykresy funkcji. Kolejna innowacja. Gratuluję Jakubie
5 wrz 19:08
Eta: rysunek
5 wrz 19:14
Jakub: Tym razem cały kod programu rysowania funkcji napisał b. Tak samo jak kod rysowania układu współrzędnych i kratek.
5 wrz 20:03
rumpek: szkoda, że nie można dwóch zmiennych emotka choćby nawet do okręgów
5 wrz 20:03
Piotr: rysunek super! emotka
5 wrz 20:06
Bogdan: Składam więc Tobie b. podziękowanie i gratulacje emotka To znacznie usprawni rysowanie wykresów funkcji. Zauważyłem, że najpierw trzeba wywołać układ współrzędnych z siatką, a potem nałożyć wykres funkcji, wykres dopasuje się do oczek siatki.
5 wrz 20:13
Ajtek: rysunek Odczytaj z wykresu ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=1 z funkcją y=sinx w przedziale (−π;π) b. ELEGANCKO
5 wrz 20:15
Bogdan: rysunek
 6 
y =

i y = 2cos(x)
 x 
Można nawet rysować kolorowe wykresy
5 wrz 20:16
Eta: Gratulacje i emotkaemotka Pozdrawiam emotka
5 wrz 20:16
Mila: Dla B.emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka
5 wrz 20:40
asdf: (x − 3)2 + (y − 4)2 = 22 x2 − 5x + 9 + y2 − 8y + 16 = 22 x2 − 5x + y2 − 8y = −3 y2 = −3 + 8y + 5x − x2 y = −3 + 8y + 5x − x2 będzie można już narysować?
5 wrz 20:57
Piotr: a drugie y ? emotka
5 wrz 20:59
asdf: ?
5 wrz 21:16
Piotr: y=2x−y pod pierwiastkiem masz jeszcze y emotka
5 wrz 21:19
asdf: Nie wiem o co Ci chodzi Piotrku
5 wrz 21:22
Patryk: Ja nie moge nawet Δ narysować
5 wrz 21:24
Piotr: hmm...co to za funkcja i jak ja narysowac y = x−y
5 wrz 21:25
Piotr: rysunek to nawet ja umiem
5 wrz 21:28
ZKS:
 1 
y = x − y ⇒ 2y = x ⇒ y =

x a tą funkcję chyba już umiesz narysować. emotka
 2 
5 wrz 21:31
asdf: y = x − y 2y =x y = x/2 emotka
5 wrz 21:32
Piotr: Drogi ZKS mam nadzieje, ze to nie do mnie
5 wrz 21:33
Mila: rysuneky=x2−2x+1
5 wrz 21:34
asdf: y2 = −3 + 8y + 5x − x2 y2 − 8y = −x2 + 5x − 3 y(y − 8) = −x2 + 5x − 3
 −x2 + 5x − 3 
y =

y − 8 
i tego też nie mogę Ja chcę kółka!
5 wrz 21:34
Piotr: a no widzisz emotka wreszcie zjarzyles
5 wrz 21:35
ICSP: tak się rysuje xD
5 wrz 21:36
asdf: o to Ci chodziło? Bo ja nie zrozumiałem twojego postu i tak (sorki )
ICSP: Widział ktoś kiedyś takie ładne kółko ?
Piotr:
5 wrz 21:37
asdf: @ICSP nie widziałem (−2)x też nie można narysować Ja chcę szlaczki!
5 wrz 21:38
Piotr: no o to @asdf emotka PS przez Ciebie ZKS mysli ze nie umiem rysowac f liniowej
5 wrz 21:38
rumpek: rysunek
5 wrz 21:40
ZKS: Zrozumiałem później o co tak naprawdę chodziło Ci z tą funkcją więc się nie martw że tak mogłem pomyśleć bo tak nie myślę.
5 wrz 21:41
asdf: oj tam oj tam
5 wrz 21:41
ZKS: Oo i zniknęło te fajne kółko ICSP.
5 wrz 21:42
asdf: no ale czemu to nie działa ? y = (−2)x
Piotr: co za ulga
ICSP: KTO jest za to odpowiedzialny
ICSP: rysunek
5 wrz 21:43
ICSP: Nie umiem drugiego takiego ładnego zrobić
5 wrz 21:43
rumpek: rysunek
5 wrz 21:45
Piotr: rysunek
5 wrz 21:46
ICSP: Moje pierwsze emotka
5 wrz 21:46
asdf: @ICSP a to umiesz? (−2)x?
5 wrz 21:49
Saizou : rysunek kto zamawiał pizzę?
rumpek:
5 wrz 21:51
ICSP: nie xD Za to umiem narysować kółko emotka
5 wrz 21:52
rumpek: asdf − "a to umiesz? (−2)x?" poczytaj 187 emotka
5 wrz 21:53
Aga1.: rysunekSuper!
5 wrz 21:54
Eta: Okrąg ....a nie "kółko" ( kółka rysują dzieci w przedszkolu)
5 wrz 21:54
Aga1.: y=ax ,a∊(0,1)U(1,)
5 wrz 21:55
ICSP: Masz rację Eta emotka Źle to nazwał
rumpek: widzę, że b. dostarczył dzisiaj sporo radości
Bogdan: rysunek Wykres jakiej funkcji pozwala na narysowanie takiego deseniku? emotka
5 wrz 22:01
asdf: rysunek
5 wrz 22:02
ZKS: @Bogdan 2sin2(x)? emotka
5 wrz 22:11
b.: rysunekDziękuję za miłe słowa emotka Dodam, że wykresy można rysować i bez narysowania układu współrzędnych −− gdy nie ma narysowanego układu, to lewy dolny róg prostokąta rysunku ma współrzędne (−3,5; −2), a prawy górny −− (3,5; 2). Teoretycznie można to wykorzystać do rysowania ,,zwykłych'' geometrycznych rysunków. Dziedzinę można zawęzić np. do (0,1) dodając 0*arccos(x/pi). Jeśli chodzi o wzory typu x2+y2=9, to w ogólnym przypadku nie jest to tak prosta sprawa jak z y=f(x) −− tutaj trzeba znajdować rozwiązania podanego równania... Dużo łatwiej byłoby dodać rysowanie krzywych parametrycznych. −−−− A teraz kilka uwag ogólnych. Bez zaglądania do kodu trudno się pewnie domyślić, jakich można używać funkcji, wypiszę je więc tutaj. Oto nazwy funkcji jednej zmiennej: 'sin', 'cos', 'tg', 'ctg', 'arcsin', 'arccos', 'arctg', 'arcctg', 'exp', 'ln', 'log', 'sinh', 'cosh', 'tgh', 'ctgh', 'abs', 'sqrt', 'p', 'p2', 'p3', 'p4', 'p5', 'p6', 'p7', 'p8', 'p9' I jedyna funkcja dwóch zmiennych: 'u', 'U' (występująca pod dwoma nazwami), oznaczająca ułamek: u(x,y)=x/y. Do tego dochodzą standardowe działania: +−*/^, oraz standardowa notacja np. '|x+3|' na wartość bezwzględną. Są dwie zdefiniowane stałe: 'e' oraz 'pi'. Par nawiasów {} oraz () można używać wymiennie. Np. 'sin(2x)' daje taki sam efekt jak 'sin{2x}'
 1 
Można używać notacji podobnej jak w edytorze, np. U(1)(2+3x) na

2+3x 
(można też użyc nawiasów klamrowych przy U we wzorze funkcji, ale gdybym to tu zrobił, nie byłoby ich widać emotka ). Dzięki temu można wkleić wpisany wzór z edytora do okienka na wzór i na ogół rysowanie wykresu zadziała. Można używać skróconej notacji, np. 'sin x', ale tylko wtedy, gdy argumentem funkcji jest pojedyncza zmienna. Np. 'sin x' jest OK, ale 'sin 2x' lub 'sin 2' nie. Poprawne jest też np. 'sin x^2', ale jest interpretowane jako (sin x)2 Zmienną nie musi być x, zmienną może być jakikolwiek napis (pod warunkiem, że nie jest on nazwą funkcji lub stałej, czyli np. 'e', 'p' i 'u' są zabronione), ale we wzorze może być tylko jedna zmienna (wykresów funkcji 2 zmiennych nie da się rysować). Np. '2+3y' da taki sam efekt jak '2+3x' albo '2+3*zmienna'. Z kolei 'x+t' da błąd. W tej chwili nie ma wygodnej metody obcinania dziedziny. Można sobie jednak poradzić np. dodając 0*arcsin(...) i wpisując odpowiednie wyrażenie pod ... Rysunki bywają brzydkie, gdy funkcja ma asymptotę. Dla przykładu u góry brzydki rysunek y=tg x. Ten akurat rysunek da się poprawić przez wybranie wiekszej kratki. Uwagi dla programistów: wzór '2*−3' jest niepoprawny. Wzór '1e+9' jest poprawny, ale interpretowany jako '1*e + 9' emotka To chyba tyle. Miłego rysowania! emotka
5 wrz 22:22
b.: Poprawka do: I jedyna funkcja dwóch zmiennych: 'u', 'U' (występująca pod dwoma nazwami), oznaczająca ułamek: u(x,y)=x/y. Niby prawda, ale notacji u(1,x) nie da się użyć we wzorze −− trzeba użyć notacji jak w edytorze, typu u(1)(x) (oczywiście to ma sens tylko dla nawiasów klamrowych, gdy przekleja się wzór między okienkiem do wpisywania a edytorem, bo normalnie lepiej chyba użyć zwykłego dzielenia: / ).
5 wrz 22:26
5 wrz 22:34
Bogdan: @ZKS desenik powstał z wykresów funkcji (patrząc od dołu): y = cosx − 5, y = −cosx − 3, y = cosx − 1, y = −cosx + 1, y = cosx + 3, y = −cosx + 5
5 wrz 22:37
5 wrz 22:41
Piotr: rysunek a to ?
5 wrz 22:42
Eta: Widać ......... "zabawa " trwa emotka
5 wrz 22:44
ZKS: Spojrzałem na środkowy tylko i tak mi to wyglądało na 2sin2(x) ale dziękuję za odpowiedź Bogdan . emotka
5 wrz 22:44
5 wrz 23:06
__std__call__: rysunekMoże by Jakubie dodać przy textboxie z listą dostępnych funkcji. Coś na wzór "Kliknij po więcej przykładów". Zmiany na forum bardzo na plus. emotka
5 wrz 23:09
asdf: @Drogirumpku Poczytałem i stwierdzam, że na wolframie to działa (−2)x
5 wrz 23:40
rumpek: @Drogiasdf Tylko, że to nie jest wykres funkcji wykładniczej, dlatego odesłałem Ciebie do tej strony. Przeczytaj post Aga1 też potwierdza emotka
5 wrz 23:43
Gustlik: rysunekTo super sprawa ! Fajna rzecz z tymi funkcjami − b, Jakubie serdeczne dzięki !
5 wrz 23:50
asdf: Ja nie pisałem, że "ta funkcja wykładnicza nie działą", tylko, że wykres funkcji y = (−2)x nie działa emotka P.S Spacja się nie wcisnęła
5 wrz 23:50
Gustlik: rysunek
5 wrz 23:51
Gustlik: rysunek
5 wrz 23:51
Eta: emotka dla Gustliczka emotka
5 wrz 23:54
Gustlik: rysunekPostać kanoniczna funkcji kwadratowej − przesuwanie paraboli y=2x2 T w=[3, −1] ⇒ y=2*(x−3)2−1
5 wrz 23:58
Gustlik: Eta a dla Ciebie tuzin emotka ! Pozdrawiam emotka Tak sobie sprawdzam rysowanie wykresów funkcji − bardzo fajna i pożyteczna rzecz.
5 wrz 23:59
Gustlik: rysuneky=2x y=ex y=3x
6 wrz 00:02
Gustlik: rysuneky=logx y=lnx y=log2x Funkcje logarytmiczne: logarytm dziesiętny y=logx wpisujemy y=log(x) logarytm naturalny y=lnx wpisujemy y=ln(x) logarytm o dowolnej podstawie
 logbx 
y=logax korzystamy ze wzpru na zmianę podstawy logarytmu logax=

logba 
i wpisujemy za pomoca logarytmu dziesiętnego y=log(x)/log(a) lub naturalnego y=ln(x)/ln(a)
6 wrz 00:10
Gustlik: rysunekMetoda "schodkowa" rysowania wykresów funkcji liniowej. Na rys. funkcja y=2x+3.
6 wrz 00:19
Gustlik: rysunekDwa wykresy na jednym rysunku przesunięte wzgledem siebie, funkcja y=x2.
6 wrz 00:24
Ajtek: A ten wykres to ma wzór: y=(x−3)2−1
6 wrz 00:29
Gustlik: rysunekPierwiastki y=x wpisujemy y=p(x) y=3x wpisujemy y=p3(x)
6 wrz 00:30
Gustlik: rysunekWielomian y=x3+2x2−9x−18
6 wrz 00:34
Piotr: ale sie Gustlik rozpedzil emotka ale w sumie taka instrukcja jak wprowadzac funkcje emotka
6 wrz 00:36
Gustlik: Ajtek, tak, tylko że ja zrobiłem na próbę dwa wykresy na jednym rysunku. Więc najpierw narysowałem czarny układ współrzędnych i funkcję y=x2, a potem czerwony układ współrzędnych przesunięty wzgledem czarnego o wektor [3, −1] i tez wpisałem funkcję y=x2. A więc dwa niezależne wykresy na jednym rysunku.
6 wrz 00:38
Piotr: rysunek y=|x−1|+2
6 wrz 00:39
Ajtek: Co nie zmienia faktu, iż rysunku odczytujemy wykres funkcji czerwonej emotka W sumie mogłem sytać o wektor przesunięcia emotka.
6 wrz 00:40
Gustlik: rysunekTO MOŻE UŁATWIĆ ROZWIAZYWANIE NIERÓWNOŚCI WIELOMIANOWYCH I SPRAWDZENIE, CZY WYKRES JEST DOBRZE NARYSOWANY ! Ciekawa własność wielomianów − wielomiany stopni nieparzystych mają "ramiona" wykresów skierowane w przeciwne strony − jedno ramię w górę a drugie w dół. Jest to analogia do funkcji liniowej. Prawe ramię zawsze zachowuje się jak ramiona paraboli niezależnie od stopnia wielomianu i jego parzystości − współczynnik "kierunkowy" (czyli a − pierwszy wyraz wielomianu) dodatni − prawe ramię w górę, współczynnik "kierunkowy" a ujemny − prawe ramię w dół. Na rysunku y=2x+3 y=x3+2x*2−x−2 y=−x5+3x2
6 wrz 01:00
Gustlik: rysunekA tak zachowują się wykresy wielomianów stopni parzystych − oba ramiona w tę samą stronę albo w górę (gdy a>0) albo w dół (gdy a<0) − jak parabola, a oznacza oczywiście współczynnik "kierunkowy", czyli pierwszy wyraz wielomianu. y=x2+3x+2 y=x4−4x3+4x2−2x+1 y=−x6−4x4+2x2+6
6 wrz 01:07
Ajtek: Analiza na rano emotka.
6 wrz 01:11
Gustlik: rysunekFunkcje z wartościami bezwzględnymi: y=|x2−1| y=|lnx|
6 wrz 01:20
Gustlik: rysuneky=tgx
6 wrz 01:32
Ajtek: rysunek Dobre emotka
6 wrz 13:27
Mateusz: rysunek Miodzio,miodzio,miodzio emotka Wreszcie nie będzie problemów z rysowaniem wykresów wielomianów
6 wrz 13:51
Trivial: b., korzystałeś z jakiegoś gotowego parsera, czy pisałeś własny?
6 wrz 17:29
b.: parser napisałem sam, przerabia on wpisane wyrażenie na wyrażenie zapisane w odwrotnej notacji polskiej, w takim zapisie łatwo potem obliczać wartości wyrażenia dla różnych argumentów napisanie takiego parsera jest proste, warto jednak zacząć od napisania gramatyki
7 wrz 21:30
Basia: b. to ja poproszę jeszcze o takie: y2=2x itp.
7 wrz 21:32
Basia: rysunekleniwa się zrobiłam, to przecież łatwo rozpisać na dwie funkcje i gotowe
7 wrz 21:38
Krzysiek: to jeszcze łatwo można poprzekształcać y=2x y=−2x (chociaż jak dam rysuj to się nie złączą te funkcję...) mi brakuje prostej np: x=1
7 wrz 21:38
Basia: rysunekdlaczego miałyby się nie złączyć ? to jest właśnie tak narysowane
8 wrz 00:55
Krzychu: Jak zrobić, żeby kratka się też wyświetlała?
8 wrz 09:06
Basia: rysuneknajpierw kratki ostatnia ikona w środkowym rzędzie dwa kliki; pierwszy: początek układu; drugi: pierwszy punkt kratowy kropki pokazują gdzie kliknęłam dopiero potem wykres
8 wrz 10:04
Basia: rysunekP.S. wykres jest mądry; sam dopasuje się do kratek
8 wrz 10:19
8 wrz 10:28
Basia: rysuneky = x3 y = x2 jeszcze większa skala byłaby wskazana
8 wrz 10:35
Basia: rysunekteraz już dobrze widać co i jak
8 wrz 10:36
Piotr: rysunek dla Basi emotka
8 wrz 10:44
aa: y = x3