najwieksza i najmniejsza wartosc w przedziale
ewelka: mialam obl najw i najm wartosc funkcji w przedziale [0,2]
f(x)=−x4+6x3−4x2−2
wyszlo ze najmniejsza = −2 w x=0
a najwieksza =46 w x=2
dobrze czy zle ?
4 wrz 20:59
ZKS:
A liczone były ekstrema?
4 wrz 21:03
Basia: niestety źle
napisz najpierw jak policzyłaś pochodną
4 wrz 21:04
ewelka: aa czyli najpierw liczymy pochodna i pod nia podstawiamy te punkty ?
pochodna = 4x3−18x2−8x
4 wrz 21:05
ZKS:
Najpierw liczysz ekstremum funkcji.
4 wrz 21:09
Basia: nic nie podstawiamy
szukamy ekstremów i patrzymy czy któreś należy do zadanego przedziału
gdyby żadne nie należało to zdecydują wartości funkcji na końcach przedziału, ale dopiero wtedy
4 wrz 21:10
ewelka: a moglabys mi to rozwiazac , pokazac jak co po kolei ? bardzo bym byla wdzieczna..
4 wrz 21:11
Ajtek:
Błędnie policzona pochodna:
f'(x)=−4x3+18x2−8x
4 wrz 21:13
ewelka: ajj tak, zle popatrzylam na znaki,, i co dalej z tym robic ?
4 wrz 21:15
ZKS:
Zobacz tutaj jak policzyć ekstremum i jak sprawdzać czy jest to minimum czy maksimum
387.
4 wrz 21:23
Basia:
pochodną źle policzyłaś
f(x) = −x
4+6x
3−4x
2−2
f'(x) = −4x
3+18x
2−8x = −2x(2x
2−9x+4) = −2x*2(x−
12)(x−4) = −4x(x−
12)(x−4)
rysujesz sobie wykres i masz
x∊(−
∞;0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(0;
12) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(
12;4) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(4;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
czyli:
x
max1 = 0
x
max2 = 4
Twój przedział to [0;2]
czyli x
min do niego należy
czyli wartością najmniejszą jest f(
12) to już sobie policz
natomiast wartość największa to albo f(0), albo f(2) (albo obie, bo mogą być równe)
trzeba policzyć i porównać
4 wrz 21:24
Ajtek:
Basia miałaś oczywiście na myśli "x
max2 do niego nie należy"

.
4 wrz 21:26
Basia:
nic nie piszę o xmax2, a to, że xmax1=0∊[0;2] nie przesądza o wartości największej w tym
przedziale
4 wrz 21:29
Ajtek:
Przepraszam, nie doczytałem dokładnie

.
4 wrz 21:31
ewelka: okej. tylko ja nie rozumiem dlaczego np w przedziale (0,1/2) maleje funkcja jak i od
(4,+niesk)

4 wrz 21:33
Basia:
narysuj wykresy:
y = −4x
y = x − 12
y = x−4
poprowadź proste pomocnicze przez miejsca zerowe i patrz co jest w kolejnych przedziałach
dodatnie, a co ujemne
kolejno będzie:
(+)*(+)*(+) = (+)
(−)*(+)*(+) = (−)
(−)*(−)*(+) = (+)
(−)*(−)*(−) = (−)
4 wrz 21:38
Aga1.:

Oto wykres pochodnej. f(x)maleje w przedziałach, gdzie pochodna przyjmuje wartości ujemne.
4 wrz 21:44
ewelka: kurde tak tego nie zrozumiem w sensie ten y=−4, y=x−1/2 , nie wiem nadal , przykro mi

a jak policzyc ktora jest najwieksza ? podstawic pod pochodna wyliczona czy jak ?
4 wrz 21:48
ewelka: dziekuje za ten wykres ! pomogl mi !
4 wrz 21:49
ewelka: tylko z tymi wartosciami jeszcze ktora czy 0 czy 2 bedzie najwieksza , jak policzyc?
4 wrz 21:54
ZKS:
Wstawiasz w miejsce x odpowiednio 0 a później 2 i sprawdzasz która wartość jest większa.
4 wrz 21:57
ewelka: ale do pochodnej czy do funkcji podtsawowej ?
4 wrz 21:59
ZKS:
Do funkcji bo musisz sprawdzić jej wartości w danych punktach.
4 wrz 21:59
ewelka: wyszlo ze w dla x=0 wyszlo 2, a dla x=2 wyszlo 22 wiec najw bedzie w x=2
4 wrz 22:03