logarytm
olka: Mam funkcje : f(x)=log
1/2 x
pytanie brzmi , czy funkcja f(x) posiada dokladnie jedno ekstremum lokalne ..
jak to sprawdzic
4 wrz 17:56
Bogdan:
a jak wygląda wykres funkcji f(x) = loga x dla x∊(0, 1) ?
4 wrz 17:58
pigor: ... nie posiada żadnego ekstremum lokalnego , bo jest to funkcja malejąca w całej swojej
dziedzinie D=R
+ (musisz znać wykres takiej elementarnej funkcji) . ...
4 wrz 17:59
4 wrz 18:00
Bogdan:
a swoją drogą, trochę własnej inwencji niektórym by się przydało
4 wrz 18:01
olka: a rozwiazaniem nierownosci f(x)≥−3 jest zbior?
f(x)=log1/2 x
jak liczy sie taka nierownosc?
4 wrz 18:09
pigor: ... wprost z definicji i monotoniczności (jakiej ?) funkcji logarytmicznej np. tak :
f(x) ≥ −3 ⇔ log
12 x ≥ −3 ⇔ 0< x ≤ (
12)
−3 ⇔ 0< x ≤ 2
3 ⇔
⇔ 0< x ≤ 8 ⇔
x∊(0;8] . ...
4 wrz 18:18