Ułamki wymierne
Bartek: Podaną funkcję wymierną przedstawić w postaci sumy ułamków prostych. Tu mam dwa przykłady
,oczywiście z góry dziękuję za pomoc.
A) Zacząłem go , ale dalej nie wiem co z robić
o to przykład:
| x2−2x+4 | | x2−2x+4 | | A | | B | | C | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| |
| x3+3x2 | | x2(x+3) | | x | | x2 | | x+3 | |
x
2−2x+4= Ax
2+Bx.... i dalej nie wiem
| | x2−x+3 | | x2−x+3 | | A | | Bx + C | |
B) |
| = |
| = |
| + |
| ... na takim etapie |
| | x3+4x | | x(x2+4 | | x | | x2+4 | |
jestem , jak narazie
4 wrz 16:31
Mila:
a) x2−2x+4= A*x*(x+3)+B*(x+3) +C*x2
B) x2−x+3=A*(x2+4)+(Bx+C)*x
dalej potrafisz?
4 wrz 16:51
Bartek: czekaj ide na zupe z/w
4 wrz 16:55
Bartek: Dalej umiem dzięki

Ale mam do policzenia także objetosc bryly ktora powstaje przez obrot
krzywej y=
√sinx3 , x∊<0,π> ,wokół osi OX. Znam wzó gorzej z rozwązaniem
4 wrz 17:11
Bartek: No bystrzaki

tylko na was mogę polegać
4 wrz 17:19
4 wrz 17:53