| 3x−1 | |
| x2+3x−4 |
| 3x−1 | A | B | |||
= | + | //*(x−1)(x+4) | |||
| (x−1)(x+4) | x−1 | x+4 |
| 3x − 1 | A | B | |||
= | + | /* (x − 1)(x + 4) | |||
| (x − 1)(x + 4) | x − 1 | x + 4 |
| 2 | ||
dla x = 1: 3*1 − 1 = 5A ⇒ A = | ||
| 5 |
| 13 | ||
dla x = −4: 3*(−4) − 1 = −5B ⇒ B = | ||
| 5 |
| x2−2x+4 | ||
To dam Ci drugi | ||
| x3+3x2 |
| A | B | C | ||||
Do tego momentu doszedłem i nie wiem co dalej.. | + | + | ||||
| X | x2 | x+3 |
| x2 − 2x + 4 | A | B | C | ||||
= | + | + | / * x2(x + 3) | ||||
| x2(x + 3) | x | x2 | x + 3 |
| 4 | ||
dla x = 0: 4 = 3B ⇒ B = | ||
| 3 |
| 19 | ||
dla x = −3: 19 = 9C ⇒ C = | ||
| 9 |
| 4 | 19 | |||
dla x = −1: 1 + 2 + 4 = −2A + 2B + C ⇒ 7 = −2A + 2* | + | ⇒ A = ... | ||
| 3 | 9 |