matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki wymierne
baskasso:
1
Czy całkę ∫
dx , czy dobrym wynikiem tej całki jest ln|x−1|−ln|x+1|+C?
x
2
−1
1 wrz 13:00
loitzl9006:
nie spójrz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/153233.html
1 wrz 13:04
Trivial:
1
1
1
1
1
=
=
(
−
)
x
2
−1
(x−1)(x+1)
2
x−1
x+1
dx
1
1
x−1
∫
=
(ln|x−1| − ln|x+1|) + c =
ln|
| + c.
x
2
−1
2
2
x+1
1 wrz 13:04