Calka
Ka: ∫ 1tgx dx ....... ? brak pomysłu
31 sie 13:33
loitzl9006: | 1 | | cos x | |
| = ctg x = |
| |
| tg x | | sin x | |
widzisz podstawienie?
31 sie 13:34
Ka: tak, wielkie dzięki , a np. w ∫ 1y2 + 1 dy
31 sie 13:42
loitzl9006: arcus tangens z y plus stała (całka z tablic to jest)
31 sie 13:43
Ka: miało być, ∫ 1y2 − 1 dy minus w mianowniku
31 sie 13:48
loitzl9006: Aha, to w takim razie rozkład na ułamki proste
| 1 | | 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| y2−1 | | (y−1)(y+1) | | y−1 | | y−1 | |
1 = A(y+1) + B(y−1)
1 = Ay+A+By−B
1=(A+B)y + A−B
teraz układ równań
0 = A+B
1 = A−B
A=−B
B=−0.5
A=0.5
dalej chyba sobie poradzisz ?
31 sie 13:55
Ka: tak, dzięki
31 sie 14:03