Ostrosłup podzielono na 8 jednakowych ostrosłupów trójkątnych
Hania: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość oraz krawędź podstawy mają długość 6. Ostrosłup
podzielono na 8 jednakowych ostrosłupów trójkątnych. Oblicz długości krawędzi bocznych każdego
z otrzymanych ostrosłupów.
4 maj 17:15
@Basia:

Rysunek 1 pokazuje jak podzielić podstawę na 8 jednakowych trójkątów.
Rysunek 2 pokazuje jeden z otrzymanych w ten sposób ostrosłupów.
Czerwone kropki to kąty proste w ścianach bocznych.
a =
62=3
m
2 = H
2 + a
2
m
2 = 6
2 + 3
2
m
2 = 36+9
m
2 = 45 = 9*5
m = 3
√5
krawędzie: m=n=3
√5, H=6
5 maj 00:42
@Basia:

ten rysunek pokazuje jak z tego pierwszego ostrosłupa wyciąć jeden z 8 jednakowych ostrosłupów
trójkatnych
5 maj 00:47
Miki:
krawędzie ostrosłupa: m=3√5 n=3√6 H= 6
5 maj 00:54
@Basia:

Masz rację. Przegapiłam.Źle narysowałam pierwszy ostrosłup.
Tak to powinno być.
5 maj 01:01
Miki:
5 maj 01:02
5 maj 01:04
@Basia: Gdzie się podziewałaś ?
Jako Miki przyszłaś niedawno.
5 maj 01:05
Klara:
Lubię psikusy

5 maj 01:06
@Basia: Idę spać. Oczy mi się zamykają. Ale najpierw znajdę Ci ciekawe zadanie. Za chwilę będzie na
górze.
5 maj 01:08
Klara: OK

i tak nie wierzę ,że idziesz spać
5 maj 01:09
@Basia: 15299
Na prawdę znikam. Powalczysz jeszcze ?
5 maj 01:11