trapez wpisany w okrag
..: Prosze o podpowiedz.
W trapez rownoramienny wpisano okrag. Odleglosc od srodka okregu do punktu przeciecia
przekatnych trapezu ma sie do promienia, jak 5 do 13. Wynacz stosunek obwodu trapezu do
dlugosci wpisanego okregu.
4 maj 13:19
@Basia: To jest to zadanie. Ja już chyba jestem za bardzo śpiąca żeby je rozgryzać.
5 maj 01:09
Klara: OK

. zaraz pomyślę
Miłych snów! Dobranoc !
5 maj 01:11
@Basia:
5 maj 01:13
@Basia: Chyba to rozwiązałam.
Wyszło mi:
a =
32r
b =
23r
c =
1312r
z podobieństwa i przystawania trójkątów.
5 maj 01:31
@Basia: Nie, błąd rachunkowy.
5 maj 01:37
@Basia: Teraz chyba dobrze.
a=3r
b=43r
c=136r
s = 13π
5 maj 01:41
Klara: Wiedziałam ,że nie odpuścisz

Zatem idziemy spać

Do jutra,
5 maj 01:45
@Basia:

OP − promień r
dzielę go na 13 odcinków x =
r13
OS = 5x
PS = 8x
OSOP =
5x13x =
513
△ASB ~ △CSD
h
1 = RS = RO+OS = r + 5x = r +
513r =
1813r
h
2 = PS = OP−OS = r − 5x = r−
513r =
813r
skala podobieństwa:
| | 1813r | |
s = |
| = 1813*138=188 = 94 |
| | 813r | |
ab =
94
b =
49a
△DMO ~ △OMA
DMOM=
OMAM
DM*AM = OM*OM
b2*
a2 = r
2
a*b = 4r
2
a*
49a=4r
2
a29 = r
2
a
2 = 9r
2
a = 3r
−−−−−−−−−−−−−−−−−
b =
49*3r
b =
43r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c =
a2+
b2 =
32r +
46r =
32r +
23r =
96r +
46r =
136r
c =
136r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
L = a+b+2c = 3r +
43r + 2*
136r = 3r +
43r +
133r
L =
9r+4r+13r3 =
26r3
L2πr =
26r6πr =
266π =
133π
No teraz już chyba bez błędu
5 maj 02:01
@Basia: Już miałam odpuścić, ale doznałam olśnienia.
Kilka razy się przymierzałam i nic mi nie wychodziło.
A tu klik i jest.
Dobranoc.
Kolorowych snów
5 maj 02:02