pochodna
piotrek: Obl. pochodne:
f(x)=x−
3√x
f(x)=xe
−3x
pomoze mi to ktos rozzwiazac? dochodze do polowy potem nie wiem co z tym robic
28 sie 13:24
Maslanek: To dojdź do tej połowy
28 sie 13:26
28 sie 13:27
piotrek: f(x)=x'−3√x'= 1− x1/3'= 1− 1/3x−2/3
28 sie 13:28
piotrek: dalej w tym przykladzie 1−3x2/3
28 sie 13:29
piotrek: i co dalej z tym przykladem ?
28 sie 13:29
piotrek: | | lnx | | a | | a | |
z tym |
| to korzystam ze wzoru |
| =− |
| czy nie ? |
| | x | | x | | x2 | |
28 sie 13:31
Eta:
| | 1 | | 1 | |
1/ 1− |
| *x−2/3= 1− |
| |
| | 3 | | 33√x2 | |
28 sie 13:32
28 sie 13:35
28 sie 13:37
Eta:
3/ ( f*g)'= f'*g+f*g'
28 sie 13:38