pochodna
nataszka15: jak obl z tego pochodna?
wzor f(x)=f'g*fg'

tylko pochodna z 'e
−x to jest e
x?
f(x)=e
x+e
−x
28 sie 12:52
nataszka15: wzor f(x)= f'g+fg', pomylke tam zrobilam
28 sie 12:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
(e−x)' = −e−x moja droga
28 sie 12:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak już to (f*g)' = f' * g + f * g'

a mając (f(x) + g(x) )' = f' + g'
28 sie 12:56
nataszka15: i korzystam ze wzoru f(x)= f' +g' ?
28 sie 12:56
28 sie 12:56
nataszka15: wlasnie o to mi chodzilo, dziekuje, nie na ten przyklad spojrzalam
28 sie 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak wygląda wzór funki

h(x) = f(x)
+ g(x) = e
x + e
−x ... a więc ... tak, z
tego korzystasz
28 sie 12:57
nataszka15: czyli wyszlo ze pochodna wynosi ex−e−x.
Jak mam okreslic monotonicznosc tej funkcji?
28 sie 12:57
nataszka15: wzor wyglada tak: f(x)= ex+e−x
28 sie 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
monotoniczność

1)
badasz czy pochodna ma miejsca zerowe.
2)
wyznacz te miejsca
3)
szkicujesz wykres f'
4)
na podstawie wykresu odczytujesz monotoniczność funkcji f(x)
28 sie 13:03
nataszka15: mam w odp tak ,ze : D = R, f malejaca w (−niesk, 0), f rosnaca w (0,niesk), f min.lok w x = 0
równe 2.
nie wiem skad sie np tak 2 wziela i w ogole
28 sie 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
f posiada minimum lokalne w x=0 równe 2 ....... czyli: funkcja przyjmuje minimum lokalne dla
x
0=0 a wartość funkcji w tym punkcie wynosi 2 ... czyli f(0) = 2
28 sie 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:

1)
| | 1 | |
ex − e−x = 0 ⇔ ex = e−x ⇔ ex = |
| ⇔ e2x = 1 ⇔ e2x = e0 ⇔ 2x=0 ⇔ x=0 |
| | ex | |
2)
x=0
3)
patrz rysunek
4)
f'>0 ⇒ f↗ w (0 ; +
∞)
f'<0 ⇒ f↘ w (−
∞ ; 0)
f(0) = e
0 + e
−0 = 1+1 = 2
28 sie 13:13
nataszka15: dziekuje Ci

jestes wielki

28 sie 13:18