ciagi
123: Wyznacz ósmy wyraz pewnego ciągu geometrycznego, którego trzeci wyraz jest cztery razy większy
niż pierwszy a drugi wyraz wynosi 8.
4 maj 12:59
123: Bradzo was prosze o rozwiazanie
4 maj 13:27
4 maj 13:55
niewidomy: najpierw to co wiemy (albo nie wiemy):
a8= ?
a3= 4a1
a2=8
Korzystam z wlasnosci c.geo:
a3/a2=a2/a1
wymnazam na krzyz i orzymuje
(a2)2= a3*a1
i teraz proste liczenie:
82= 4*a1*a1
64= 4*(a1)2
(a1)2 = 16
a1=4
obliczam iloraz wyrazow:
a2/a1=q
q=8/4
q=2
Korzystam ze wzoru na wyraz dowolny (ogolny):
an=a1*qn−1
mamy obliczyc 8 wyraz wiec za n wstawiamy 8
a8=4*27
=4*128=512
4 maj 14:49