procent prosty i skladany.. ciagi
123: Na lokatę kwartalną o oprocentowaniu 5% wpłacono kwotę 1000zł. Jaka kwota zgromadzi się na
kącie po 4latach?
4 maj 13:00
sylwia gdansk: K=(1+1.25/100)16
4 maj 13:05
sylwia gdansk: potegi 16
4 maj 13:05
123: skad Ty to wzielas?
Prosze o bardzo konkretny opis i rozwiazanie
4 maj 13:06
sylwia gdansk: no 1.25 podzielilam 5 na 4 bo w ciagu roku sa 4 kwartaly do potegi 16 bo w ciagu 4 lat bedzie
16 kwartalow
4 maj 13:07
sylwia gdansk: nie bylas na lekcji czy co?
4 maj 13:08
sylwia gdansk: wrazie czego moze zle mowie niech sprawdzi bogdan albo II
4 maj 13:08
sylwia gdansk: bogdan albo II sprawdzicie?
4 maj 13:12
123: niestety duzo choruje i zadko jestem na lekcjach, dlatego zalzy mi na poprawnym rozwiazaniu
4 maj 13:28
Bogdan:
Lokata kwartalna oznacza, że odsetki są dopisywane do lokaty co kwartał, czyli 4 razy w roku.
Mówimy również, że kapitalizacja lokaty jest kwartalna.
sylwio, dobrze rozwiązałaś.
K − kwota lokaty,
K
K − kwota końcowa,
p − liczba procent rocznej stopy procentowej,
n − liczba lat lokaty, przy czym n nie musi być całkowite,
m − liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek (np. jeśli
kapitalizacja jest półroczna, to m = 2).
W tym zadaniu:
m = 4, n = 4 (przy okazji
123, piszemy na koncie, a nie na kącie), p = 5, K = 1000.
| | 5 | |
K4 = 1000 * (1 + |
| )4*4 = 1000 * 1,012516 = 1219,89 zł |
| | 400 | |
4 maj 13:47
123: dziekuje bardzo
moze dacie rady rozwiazac jeszcze to
Wyznacz ósmy wyraz pewnego ciągu geometrycznego, którego trzeci wyraz jest cztery razy większy
niż pierwszy a drugi wyraz wynosi 8.
4 maj 13:49
Bogdan:
Podaj najpierw swoje ustalenia do zadania o ciągu.
4 maj 13:53
tim: a3 = a1 * 4
a1 * q2 = a1 * 4
q2 = 4
q = 2 lub q = −2
a2 = a1 * q
8 = a1 * 2 8 = a1 * −2
a1 = 4 a1 = −4
a8 = a1 * q7
a8 = 4 * 128 a8 = −4 * −27
a8 = 512 a8 = 512
Odp. a8 = 512
4 maj 13:55
tim: Oj przepraszam, nie wiedziałem, że jesteś
4 maj 13:56
Bogdan:
Witam tim, nic się nie stało.
4 maj 14:04
tim: Witaj. Dziś już po maturze z polskiego. Ciekawe jak poszło
4 maj 14:05
123: Zadanie 1
Sprawdź które wyrazy podanych ciągów są wieksze niż 6 a) an = 2n + 3 b) an = −2n2 + 12n
Zadanie 2
Udowodnij, że ciąg an = 3n −11 jest arytmetyczny a następnie wyznacz sumę siedmiu początkowych
jego wyrazów.
Zadanie 3
Dany jest ciąg pięciu liczb: 5, 10, x, y , 15\4. Trzy pierwsze z nich w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie rosnący ciag geometryczny. Oblicz x i y
Mam nadzieje ze jakos mi to wyjaśnicie
4 maj 14:19
tim: Bogdan pomagasz?
4 maj 14:20
Bogdan:
Rozwiązuj tim
4 maj 14:29
sylwia gdansk: bogdan nie znalam takie sposobu jak Ty heh
4 maj 14:30
Bogdan:
sylwio, właśnie zastosowałaś ten sposób

. Ja tylko zapisałem go przy pomocy wzoru.
4 maj 14:32
tim: Więc tak.
1. a) 2n + 3 > 6
2n > 3
n > 1,5 n ∊ C
+
b) zrób podobnie

2.
W cągu arytmetycznym zachodzi zależnośc:
| | 3n − 3 − 11 + 3n + 3 − 11 | |
3n − 11 = |
| /*2 |
| | 2 | |
6n − 22 = 6n − 22
Ciąg jest arytmetyczny.
a
1 = 3 * 1 − 11 = −8
a
7 = 3 * 7 − 11 = 10
Podstaw i oblicz
4 maj 14:34
sylwia gdansk: hehehXD,ja sie lepiej nie odzywamXD
4 maj 14:34
tim: Zadanie 3
Dany jest ciąg pięciu liczb: 5, 10, x, y , 15\4. Trzy pierwsze z nich w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie rosnący ciag geometryczny. Oblicz x i y
5, 10, x <−−− tworzą ciąg arytmetyczny
10 = 5 + r r = 5
x = 5 + 2r
...
15, y, 15/4 <−−−−−−−−−−− tworzą ciąg geometryczny <−−−−−−−
Z własności wiemy, że
y
2 = 15 * 15/4
y
2 = 225/4
...
4 maj 14:41
123: ratujecie mi zycie
dzieki
4 maj 15:23
123: Wyznacz ósmy wyraz pewnego ciągu geometrycznego, którego trzeci wyraz jest cztery razy większy
niż pierwszy a drugi wyraz wynosi 8.
postarajcie sie jeszcze to zrobic
4 maj 15:35
123: Zadanie 3
Dany jest ciąg arytmetyczny (an), gdzie n≥1. Wiadomo że dla każdego n≥1 suma n początkowych
wyrazów Sn=a1 + a2 + ... + an wyraza sie wzorem : Sn = −n2 + 13n
a) Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an
b) Oblicz a2007
c) Wyznacz liczbę n dla której an = 0
bo Wy tu wszytsko wiecie
4 maj 15:41
123: Na lokatę miesięczną o oprocentowaniu 4% wplacono 3000zł. Jaka kwota zgromadzi się na kącie po
3 latach?
to juz ostatnie
4 maj 15:44
sylwia gdansk: rozwiazac Ci?
4 maj 17:15
123: tak
bardzo prosze
5 maj 07:29
123: prosze o rozwiazanie
5 maj 11:37
Jarek: | | 4 | |
kk=3000* (1+ |
| )3*12 |
| | 100*12 | |
musisz to tylko obliczyć
5 maj 17:14