Matematyka, banki, parę zadań.
dawid320: Witam. Muszę umieć wykonać te zadania. Problem mam w tym, że nie wiem w jaki dział uderzyć, jak
się nauczyć tego działu. Ja ogólnie matematyki uczę się sam przez internet, np ciągów to
wchodzę na ciągi, analizuje zadania rozwiązane i tak dochodzę do tego, żeby to umieć − a tu
mam problem, nie wiem czy BANKI to jest jakiś dział.?
BANKI
12. W banku złożono kwotę 2000 złotych na trzy lata. Po 3 latach oszczędności wyniosły
2249,728 zł. Odsetki są dopisywane co roku. Oblicz roczne oprocentowanie lokaty.
13. Ile odsetek dopisze bank do kwoty 2800 zł złożonej na okres sześciu lat z oprocentowaniem
5,5 % w skali rocznej?
14. Jaką ratę miesięcznie będzie płacił kredytobiorca, który pobrał z banku 50000 zł kredytu na
okres jednego roku przy stopie procentowej 12 % w skali roku?
15. Na lokatę roczną, której oprocentowanie wynosi 4%, wpłacono 3000zł. Po ilu latach stan
tej lokaty wyniesie 6083,26 zł ?
23 sie 13:01
23 sie 13:03
23 sie 13:16
dawid320: 13.
K=2800 x (1+0,055)7=2800 x 1,4546 = 4072,88 ≈i teraz zaokraglic to do 9 czy zostawic 4072,8 ?
15.
K=300 X (1+0,4)x=6083,26 zł i co dalej? Nigdzie nie mogę znaleźć podobnego zadania, żeby mieć
jakiś wgląd jak to się robi. A zadania nr 12 i 14 to już kompletnie nie wiem jak ugryźć.
23 sie 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że zaogrąglasz do 0.01 gr
23 sie 14:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 6083.26 | |
| = (1.4)x .... 1.4x = 20,2775(3) |
| 300 | |
23 sie 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | ln (20,2775(3)) | |
⇔ x = log1.4 20,2775(3) = |
| = ... kalkulator |
| | ln (1.4) | |
23 sie 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
12:
| | 2249,728 | | 2249,728 | |
2249,728 = 2000*(1+x)3 ⇔ |
| = (1+x)3 ⇔ 3√ |
| = 1+x ⇔ |
| | 2000 | | 2000 | |
| | 2249,728 | |
⇔3√ |
| − 1 = x |
| | 2000 | |
23 sie 15:04
Saizou : zad 12
korzystając ze wzoru
| | p | |
2249,728=2000*(1+ |
| )3 /:2000
|
| | 100 | |
| | p | |
11,24864=(1+ |
| )3 / 3√
|
| | 100 | |
p=4%
zad 13 (mamy do obliczenia odsetki)
korzystając ze wzoru
K
k=2800(1,055)
6
K
k≈3860,76 zł
Ods=3860,76−2800=1060,76 zł
zad 14
korzystając ze wzoru na równe raty kredytu:
12% na rok 1% na miesiąc
x≈4452,97 zł
zad 15
korzystając ze wzoru
2,02775(3)=1,04
n
n≈18 (lat)
23 sie 16:46
dawid320: Dziękuje bardzo.
Saizaou, w 12 zadaniu nie rozumiem tego momentu:
| | p | |
11,24864=(1+ |
| ) 3√ − co to jest te 3√ ? Bo przez to nie wiem jak dalej Ci wyszło |
| | 100 | |
1,04.
26 sie 14:38
dawid320: Dobra już wszystko wiem, tam się pomyliłeś i napisane jest 1,12484 a nie 11,24864, pierwiastek
3 stopnia to jest 1,04
26 sie 15:05
dawid320: Co do zadania 14, jest poniżej wyliczone w inny, wydaje się prostszy sposób, ale wynik także
inny:
50 000 zł kredytu na 1 rok
12% w skali roku , więc:
(12% * 50 000)=0,12* 50 000 = 6000 <−−− kwota odsetek
łączna kwota do spłacenia:
50 000 + 6000 = 56 000
obliczam miesięczną ratę:
56 000 : 12 =4666 ,7 zł
odp:
bedzie płacił miesieczną rate w wysokosci 4666,7 zł
Co o tym myślicie?
26 sie 16:05
Saizou : dawid320 nie może tak być bo spłacasz ratę (r), a później odsetki znowu rosną od x−r, i
tak w kółko aż do spłacenia całości
x− pożyczony kredyt
26 sie 16:12
Saizou : jak chcesz inną metodą to proszę bardzo: 12% na rok 1% na miesiąc
− po miesiącu
1,01*50 000−x =50500−x
−po dwóch miesiącach
1,01*(50500−x)−x=51 005 −1,01x−x=51 005−2,01x
−po trzech
1,01*(51 005−2,01x)−x=51 515,05−3,0301
i tak do 12 miesięcy (m) a później wszytko przyrównać do 0
m=0 i obliczyć x
26 sie 16:18
Saizou : 1,01*(51 005−2,01x)−x=51 515,05−3,0301x
26 sie 16:18
dawid320: To myślę, że ten wzór to lepsza opcja. Tylko, że ja do tego momentu samodzielnie nie umie tego
wyliczyć:
| | 1 | | 1+110012 | |
x=50000* |
| * |
| − moglbys mi to bardziej rozpisac, |
| | 100 | | 1+110011 | |
jak to sie potem oblicza? Bo tu mam problem wlasnie.
Probowalem juz duzo, ale wiecznie mi cos zle wychodzi.
| | 1,01 12 | |
x=50000 x 0,01 * |
| − idę w dobrym kierunku? Dalej już nie wiem jak to |
| | 1,01 11 | |
policzyć.
26 sie 16:38
dawid320: A w zadaniu 15.
4
6083,26=3000*(1+
)n
100
| | 4 | |
6083,26=3000*(1+ |
| )n − 6083,26 dziele na 3000 i wychodzi 2,02775(3) |
| | 100 | |
2,02775(3)=1,04
n − i co tu trzeba zrobić? jak wyliczyłeś, że n≈18
26 sie 16:51
Saizou : co do zadania 15 ja robiłem metodą prób i błędów, bo nie umiem jeszcze logarytmów
a co do rat to
| | (1+0,01)12 | |
x=50000*0,01* |
|
|
| | (1+0,01)12−1 | |
x=500*U{1,12682503}{{1,12682503−1}
x≈4442,44
i przepraszam za błąd
26 sie 18:26
dawid320: A tam jest do potęgi 12 − 1, A JA MYSLALEM, ze te −1 to odejmujemy tą potęgę.
Tylko co do x, wynik wyszedl 4442,431, to dlaczego zaokragliles do ,44? Nie powinno być 43? 44
chyba bylo by gdy wynik wyszedl 4442,435 i w zwyż?
26 sie 19:57
dawid320: Jeszcze co do 15.
n=18, ale 1,04 do potęgi 18 wynosi 2,02581652, to dlaczego można przyjąć w przybliżeniu, że to
jest 18? Dlatego, że potęga wyżej i potęga niżej już odbiega od 2,0277533 ?
26 sie 20:06
Saizou : a mnie x= 4442,43943... ≈4442,44
zad. 15
tak masz rację albo
2,02775(3)=1,04
n
log
1,042,02775(3)=n
| | ln 1,04 | |
n= |
| =18,02432305...≈18 |
| | ln 2,02775(3) | |
27 sie 14:12