kąt
Krzychu:

W trójkącie ABC bok AB jest dwa razy dłuższy od środkowej CD. Wyznacz miarę kąta ACB.
AB=a
CD=x
a=2x
Promień okręgu opisanego to R=x.
sinα=1
α=90
o
Jest ok? Jak to można jeszcze zrobić?
20 sie 21:11
20 sie 21:53
Saizou :

8α=180
4α=90
20 sie 21:56
Krzychu: o dzięki
20 sie 21:56
tom:
Saizou źle, bo miara kąta ACD ≠ miara kąta DCB
20 sie 21:58
Saizou : fakt mój błąd dzisiaj to ja nie myślę
20 sie 22:05
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β= 90
o
20 sie 22:15
Krzychu: szczwanie
20 sie 22:17
20 sie 22:28
Eta:
Też można ( a nawet trzeba)
asdf
20 sie 22:34
Eta:
No i masz
Krzychu kilka rozwiązań

Najprostsze ... podał
asdf
20 sie 22:36