Zapytanie
Aneta: Hej!

Mam do Was prośbę o wytłumaczenie jak przy rozwiązywaniu nierówności narysować przedział na osi
liczbowej,parabole i jak go zapisywać.
np. x
2 + 8x + 15 > 0
x1=−5 a x2= −3
dlaczego będą otwarte i do nieskończoności te przedziały?
trzeba patrzeć na znaki że >0?
prosiłabym o przykłady jak jest przy >,>/,=.
ogólnie chodzi mi oto jak postępować po obliczeniu x1i x2/x1
z góry bardzo dziękuje za pomoc

pozdrawiam
19 sie 16:02
Eta:

Parabola ramionami skierowana do góry.
Wartości >0 są w przedziałach nad osią OX ( bez miejsc zerowych, bo dla miejsc zerowych
wartości są = 0
Odp: x€
(−∞, −5) U (−3,∞)
19 sie 16:07
19 sie 16:07
Eta:

x
2−5x+6 ≤0 ⇔ (x−2)(x−3) ≤0 x
1=2 , x
2= 3 i parabola ramionami do góry
wartości ≤0 są w przedziale pod osią OX wraz z miejscami zerowymi
odp; x€
<2,3>
19 sie 16:12
Aneta: dziękuję ślicznie za szybką odpowiedzi i pomoc
19 sie 16:13
Aneta: a równości jak się rozwiązuje?
19 sie 16:18
19 sie 16:20
19 sie 16:21