witam
lol: Punkty A(2, 4), B( −2, 6), C(−2, 2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.Oblicz
współrzędne wierzchołka D
co robic po kolei,wyliczyc dam rade
16 sie 09:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1.
wyznaczasz współrzędne kierunkowe wektora [AB]
krok 2.
wektor [DC] (ważna jest kolejność

) musi mieć takie same współrzędne kierunkowe
krok 3.
wyznaczasz współrzędne punktu D, mając współrzędne punktu C oraz współrzędne kierunkowe
wektoraz [DC]
16 sie 09:16
krystek:

Pozwoliłam sobie zrobić rys. do obj
Artura
AB→=DC→
16 sie 09:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście można też zrobić to samo poprzez wektor [BC] i [AD] (patrz − rysunek made by
krystek)
16 sie 09:25
krystek: To może podpowiemy :
AB=[xB−xA; yB−ya]
DC=[xC−xD; yC−yD]
16 sie 09:36
lol: krok 1
wyszło mi [0,10]
krok 3
[2,12]
16 sie 09:38
lol: czy [4,−2]
i [6,−4]
16 sie 09:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
o 9:46 wektora AB dobrze wyliczony
punkt D .... źle
16 sie 09:51
lol: odwrotnie: [−6,4]
mam wektor AB [4,−2] i wiadomo ze AB=CD to wektor CD=[4,−2] , więc:
obliczam xD:
−2−x=4
−x=6
x=−6
yD:
2−y=−2
−y=−2−2
−y=−4
y=4
czyli współrzedne pkt D (−6,4) ?
16 sie 09:59
lol: kurcze

zapomniałem , ze AB=DC , a liczyłem CD
AB=DC
WIĘC:
DC = [4,−2]
czyli:
xD:
x−(−2)=4
x=2
yD:
y−2=−2
y=0
CZYLI:
(2,0) ?
16 sie 10:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html
[AB] = [(−2)−(2) ; (6)−(4)] = [−4,2]
[DC] = [−4,2] = [−2 −x; 2−y]
−2−x = −4 ⇒ x=2
2−y = 2 ⇒ y=0
Wynik masz dobry ... ale liczyłeś (o 10:10) de facto wektory BA oraz CD (co nie oznacza, że źle
... po prostu przeciwne zwroty, ale oba w tym samym kierunku −−− jednak nauczyciel by się
przyczepił do tego, że DC
≠ [4;−2] )
16 sie 10:17
lol: dziękuje za pomoc, pozdrawiam
16 sie 10:38
Bogdan:

Inny sposób (bez wektorów):
A(2, 4), B( −2, 6), C(−2, 2), D(x
d, y
d),
| | 2 − 2 | | 4 + 2 | |
Środek przekątnych: S(xS, yS) = ( |
| , |
| ) = (0, 3) |
| | 2 | | 2 | |
x
D = 2*x
S − x
B = 2*0 − (−2) = 2
y
D = 2*y
S − y
B = 2*3 − 6 = 0
Odp.: D(2, 0)
16 sie 12:11
lol: dziękuję za pomoc
16 sie 13:04