Prosze o wytlumaczenie procentow
Uczeń: Płyta kosztowała 80zl a po obniżce 60 zl. O ile percent obnizono jej cene?
15 sie 15:07
Artur z miasta Neptuna:
100% − x% = o ile procent obniżono cenę
15 sie 15:09
mumin: Proporcje najłatwiejsze:
Na początku płyta kosztowała 80 zł. To cena 'bazowa'.
80 zł − 100%
60 zł − x%
mnożymy na krzyż
80 x = 6000 / :80
x = 75%
100% − 75% = 25%
Odp. Cenę płyty obniżono o 25%.
15 sie 15:14
Jack:
No to jeszcze tak:
| Cenapocz − Cenakoń | |
| *100% |
| Cenapocz | |
15 sie 15:17
15 sie 15:33
mumin: @ żenada:
Nie każdy jest tak mądry jak Ty. Jeśli ktoś nie wie jak obliczyć procenty, stosuje
najłatwiejszy sposób.
15 sie 15:53
żenada:
A jaka mądrość jest potrzebna do podzielenia dwóch liczb, co?
60 : 80 = 0,75, czyli cenę obniżono o 25%
15 sie 15:56
15 sie 16:04
pigor: ...i dalej , kto lubi proporcje (równania) jeszcze 3 takie
...

sposoby :
6080=
x100 i y=100−x=?
lub
6080=
100−x100 i x=? lub 80=(100−x)%60 i x=? . ...
15 sie 16:54
Mila: 80zł −60 zł=20 zł− kwota obniżki ceny
Jaka to część starej ceny?
| | 20 | | 1 | |
to |
| = |
| starej ceny |
| | 80 | | 4 | |
15 sie 18:06