| π | ||
cos( | − α) = cos3α | |
| 2 |
| π | π | ||
− α = 3α + 2kπ lub | − α = −3α + 2kπ | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
4α = | − 2kπ lub 2α = − | +2kπ | ||
| 2 | 2 |
| π | kπ | π | ||||
α = | − | lub α = − | +kπ | |||
| 8 | 2 | 4 |
lub
sinα=cos3α ⇔ cos(12π−α)−cos3α= 0 ⇔ 2sin(α+14π)sin(−2α+14π)= 0 ⇔
⇔ α+−14π= kπ ∨ −2α+14π= kπ ⇔ α= −14π+kπ ∨ −2α= −14π+kπ ⇔
⇔ α= 14π(−1+4k) ∨ α= 18π−12kπ ⇔ α= 14π(4k−1) ∨ α= 18π(1−4k) ⇔
ale z założenia α∊<0;π> , czyli gdy
k=1 i α=34π ∨ (k=−1 i α=58π ∨ k=0 i α=18π) ⇔
⇔ α∊{18π, 58π, 68π} − szukane pierwiastki spełniające warunki zadania.