zbiory z wartością bezwzględną
mala2: Zbiory mają skończona lub nieskończoną liczbę elementów. Zapisz w postaci przedziału lub wypisz
elementy .
A={x ∈ R: |x|< 4}
B={x ∈ R+ : |x| < 4}
C={x ∈ C: |x|< 4}
D={x ∈ N: |x|<4}
−−−−−−−−−−−
próbuję
A = (−
∞; 4)
B = (0; 4)
C =
D = {1; 2; 3}

Proszę o pomoc
14 sie 22:44
Eta:
A= (−4,4)
B=(0,4)
C= {−3,−2,−1,0,1,2,3}
D={0,1,2,3}
14 sie 22:49
Eta:
14 sie 22:52
mala2:
Bardzo dziękuję.
Dlaczego z tymi wartościami bezwzględnymi mam taki problem? Staram się, uczę i ... efekt marny.
14 sie 23:09
b.: a znasz interpretację geometryczną? jeśli nie, zajrzyj tu:
1093, a tu rozwiązane zadania:
1652
14 sie 23:36
Mila:

Mala, wartość bezwzględna liczby to jej odległość od zera na osi liczbowej.
|x|<4 to oznacza , że odległość liczb od zera jest mniejsza niż 4 jednostki,( w lewo i prawo od
zera). Zobacz rysunek Ety.
|x|>3 odległość liczb od zera jest większa niż 3 jednostki.
15 sie 00:03
mala2:
Dziękuję.
Jak patrzę na gotowe rozwiązania, to nawet wiem co z czego sie bierze. Schody zaczynają się jak
sama robię coś nowego. Nauczę się. Muszę.
15 sie 00:17
Eta:
15 sie 00:19
Mila: Dobranoc

.
15 sie 00:20
mala2: Dobrej nocy i kolorowych snów.
15 sie 00:51
mala2: Proszę o sprawdzenie
|3+x| > −1
I przypadek
3+x < 0
x < −3
|3+x| > −1
ze zmianą znaku
−(3+x) > −1
−3−x > −1
−x > 2
x < −2
x ∊ (−∞: −3) dla x < −3
II przypadek
3+x ≥ 0
x ≥ −3
|3+x| > −1
3+x > −1
x > −1 − 3
x > − 4
x ∊ <−3; +∞) dla x ≥ −3
Nierówność jest spełniona dla sumy tych zbiorów.
15 sie 18:12
Bogdan:
Tym razem bez żadnych przypadków,
Wartość bezwzględna jest zawsze większa od każdej liczby ujemnej, wiec x jest
dowolną liczbą, czyli x∊R
15 sie 18:15
Eta:
Gotowa odpowiedź, bez obliczeń

Odp: x€R , bo moduł liczby jest liczbą nieujemnną , zatem >−1
15 sie 18:15
Artur z miasta Neptuna:
mala2 ... pytanie ... po co to rozwiązywałas

przecież |3+x| ≥ 0 > −1 dla każdego x
15 sie 18:16
Eta:
15 sie 18:16
mala2: Bo póki co jestem z tych wartości bezwzględnych i zbiorów ciemna jak tabaka w rogu.
15 sie 18:18
15 sie 18:19
mala2: Dziękuję, byłam tam wiele razy. Ja przecież wiem, że wartość bezwzględna jest taka sprytna, iż
z każdej liczby potrafi zrobić liczbę dodatnią.
Jak widzę wartość bewzględną, a na dokładkę nierówność z tyłu głowy pojawiają mi się zbiory.
Mózg rozgrzewa mi się w tri miga do czerwoności, obie szare komórki pracują na najwyższych
obrotach i efekty ... jak wyżej.
Poprawię się. Mam nadzieję.
15 sie 18:47
mala2: nieścisłość
|0| = 0
15 sie 18:50
trep:

No, jak się ma tylko dwie szare komórki, to może się mózg zagrzać
15 sie 18:51
mala2:
15 sie 21:37
mala2: Proszę o sprawdzenie.
Dla jakich x spełnione sa warunki?
a)
| x | = 0
x=0
b)
| x | = −1 równanie sprzeczne
c)
| x | ≥ 0
x ∊ R
d)
|x| > 0
x ∊ R +
e)
| x − 5 | < 0 równanie sprzeczne
f)
| 2x − 1 | > −2
x ∊ R
g)
| 5 − 7x | < −3 równanie sprzeczne
h)
| x | = | −x |
x ∊ R
i)
| x | = −x
x < 0
j)
| x | = x
x ≥ 0
15 sie 23:39
picia:
d) co bedzie dla x= −5?
i) co bedzie dla x=0?
15 sie 23:45
mala2:
d)
|x| > 0
x ∊ R
i)
|x| = −x
x = 0
Bardzo dziękuję.
15 sie 23:51
picia:
d) bedzie inna odpowiedz
i) to jaka jest ostateczna odpowiedz?
15 sie 23:54
mala2:
d)
|x| > 0
x ∊ R \ 0
15 sie 23:58
picia:
15 sie 23:59
mala2:
i)
|x| = −x
x ≤ 0
W głowie mi się kręci od tych wartości bezwględnych i już niczego nie jestem pewna.
Przepraszam i dziekuję.
16 sie 00:06
picia:
spoko

nic sie nie martw. ja do tej pory nie lubie wartosci bezwzglednej
16 sie 00:08
mala2: Dobrej nocy.
16 sie 00:09
mala2: Byłoby pół biedy gdyby to było tylko to. Jestem na bakier z nierównościami, a i ze zbiorów
orłem nie jestem.
16 sie 00:11
picia:
Dobranoc.
16 sie 00:11
picia:
to moze najpierw powtorz nierownosci i zbiory.
16 sie 00:12
mala2: Cały mój kłopot w tym, że aby coś powtarzać to najpierw muszę się tego nauczyć
16 sie 00:19