przykład
john: Podajcie przykład pierwiastka wymiernego
14 sie 18:45
ICSP: √4
14 sie 18:46
john: Czy 3√6 jest wymierną?
14 sie 18:53
ICSP: Nie
14 sie 18:54
john: Dlaczego?
14 sie 18:56
Miraclepl: To się podłącze.
Pierwiastek wymierny to taki, który możemy przedstawić za pomocą liczby całkowitej?
14 sie 18:56
ICSP: Rozmawiamy o zwykłych pierwiastkach czy o pierwiastkach w wielomianach?
14 sie 18:56
ICSP: 3√6 nie jest liczba wymierną gdyż jest sprzeczne z definicją liczby wymiernej.
14 sie 18:57
Miraclepl: ja pytałem o zwykłe =)
14 sie 18:57
Miraclepl: ok dzięki
14 sie 18:58
loitzl9006: zgadza się, albo ilorazu liczb całkowitych. Patrz definicja liczby wymiernej
14 sie 18:58
miłosz: Zwykłych, mam taki 3√6 ,dlaczego jest nie wymierny?
14 sie 18:58
ICSP: powiem tak :
jest niewymierna gdyż nie jest wymierna
14 sie 18:59
Artur z miasta Neptuna:
Miraclepl −−− niekoniecznie to musi być liczba całkowita ... musi być to liczba WYMIERNA czyli
taka, którą można zapisać w skończonej postaci dziesiętnej.
np.
| | 1 | | 1 | |
√0,25 = √ |
| = |
| = 0.5 |
| | 4 | | 2 | |
jest pierwiastkiem wymiernym
14 sie 19:00
miłosz: mam pytanie tam wyżej ,czy √4 jest wymierny ponieważ jest równy 2 i można go zapisać za
pomocą ułamka , tak?
14 sie 19:00
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ nie wiesz ile to jest 61/3 = 21/3*31/3
14 sie 19:01
Artur z miasta Neptuna:
tak ... jest wymierny
14 sie 19:01
konrad: tak
14 sie 19:01
bartek:
"liczba WYMIERNA czyli taka, którą można zapisać w skończonej postaci dziesiętnej"
a np.: 0,(6) = 0,666..., czy to jest skończona postać dziesiętna?
14 sie 19:03
Eta:
Druga def.
liczby wymiernej
Liczba
wymierna ma rozwinięcie dziesiętne
skończone
lub
nieskończone okresowe
14 sie 19:03
b.: > ponieważ nie wiesz ile to jest 6
1/3 = 2
1/3*3
1/3
dowód to to nie jest... poprawnie można to udowodnić tak jak tutaj
105898
(tam jest dowód niewymierności
√3, ale nie różni się on istotnie od dowodu niewymierności
6
1/3)
14 sie 22:14