oblicz:
cyku: (2
√2+3)
3=?
(
3√9−
3√3)
3=?
Jak to zrobic?
13 sie 17:19
Patryk: (2√2+3)3=(2√2+3)(2√2+3)(2√2+3)
13 sie 17:21
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia: (a + b)
3 oraz (a − b)
3
Tu są podane:
55
13 sie 17:24
cyku: Bogdan wiem ale cos zle licze bo nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach
13 sie 17:25
Patryk: najbezpieczniej pomnożyć nawiasy
13 sie 17:26
picia:
piewrsze= (2
√2)
3+3*(2
√2)
2*3+3*2
√2*3
2+3
3= 16
√2+3*8*3+54
√2+27=70
√2+99
mam nadz ze sie nie pomylilem
13 sie 17:44
cyku: picia dobrze obliczyles

ciekaw jestem jak zrobilby to patryk wymnazajac przez nawiasy...
13 sie 17:48
cyku: pomoze mi ktos z drugim przykladem?
13 sie 18:04
Bogdan:
Spróbuj najpierw sam, pokaż swoje obliczenia, picia podał Ci rozwiązany przykład.
13 sie 18:06
Mateusz:
Patryk dobrze chciał ale nie wyszło troche najogólniej jak nie pamietamy wzorów skróconego
mnozenia to mozna sobie poradzic :
(a+b)3= (a+b)2(a+b) = (a2+2ab+b2)(a+b)= a3+a2b+2a2b+2ab2+ab2+b3 =
= a3+3a2b+3ab2+b3
Tutaj trzeba było pamietac ze p3=p2*p a wynika to ze wzoru na px*py= px+y
13 sie 21:21
pigor: ... np. tak :
(3√9−3√3)3= [
3√3 (
3√3−1)]
3= 3(
3√3−1)
3= 3(3−3
3√9+3
3√3−1)=
=
3(2−33√9+33√3) . ...
13 sie 22:00