wielomian
banan: Liczby pierwsze p i q (p≠q) są pierwiastkami wielomianu W(x)= 2x3 + bx2 + cx − 10. gdzie b,c
są liczbami całkowitymi. Zapisz wielomian W(x) jako iloczyn trzech wielomianów stopnia
pierwszego.
Mam problem ze znalezieniem pierwiastków.
12 sie 19:03
12 sie 19:10
koko: pozniej zapisujesz tak
W(2)=0 ⇒ 2*23+4b+2c−10=0
W(5)=0 ⇒ 2*125+25b+5c−10=0 masz uklad rownan, dwie niewiadome, dwa rownania
12 sie 19:14
ICSP: Fajnie że nie trzeba liczyć b oraz c
12 sie 19:14
koko: aa no tak, nie doczytalem i myslalem ze chodzi o b i c moj blad
12 sie 19:16
banan: dzięki, a tak w ogole to 1 nie jest liczbą pierwszą tak?
12 sie 19:16
Artur z miasta Neptuna:
2(x−p)(x−q)(x−w) = W(x)
p≠q
ale w może byc =p lub =q
wzory viete'a dla wielomianu 3 stopnia
z tego wynika, że:
| | 1 | |
p=5 ⋀ q = − |
| lub p,q na odwrót |
| | w | |
12 sie 19:16
koko: 1 nie jest liczba pierwsza
12 sie 19:17
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
koko i ICPS ... a dlaczego q=2 i w=− |
| ... a nie może być q=3 i w=− |
| |
| | 2 | | 3 | |
12 sie 19:18
Artur z miasta Neptuna:
dobra ... już wiem ... ciii
12 sie 19:18
ICSP: | | 1 | |
z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych w = − |
| odpada. |
| | 3 | |
12 sie 19:18
ICSP:
12 sie 19:19