Prosze o zapis obliczeń
Uczeń: W malejacym ciagu geometrycznym pierwszy wyraz równa się −2 a trzeci wyraz równa się −4. Iloraz
tego ciagu jest równy?
12 sie 18:05
12 sie 18:24
miłosz: a1 −2
a3 −4
q=
√2
12 sie 18:32
Basia:
prawie dobrze;
q2 = 2
q = √2 lub q= −√2
12 sie 18:33
Basia:
a przepraszam; ciąg ma być malejący czyli tylko q=√2
nie doczytałam
12 sie 18:35
miłosz: Uczeń: w tego typu zadaniach jest najłatwiej podzielić wyraz przez wyraz i współczynniki
wyrazów odjąć (większy od mniejszego) i to co wyjdzie to będzie q ,czyli:
a1=−2
a3=−4
| −4 | |
| =q2 ← bo z odejmowania ''współczynników'' wyrazów a=1 ,a=3 , 3−1 =2 →dwójka to |
| −2 | |
będzie zawsze potęga.
q
2=
√2
12 sie 18:38
miłosz: racja, Basia
12 sie 18:38
miłosz: poprawka do mojego:
q2=2
q= √2 i √−2
12 sie 18:39
miłosz: Racja, ciąg malejący tylko √−2
12 sie 18:40
miłosz: to znaczy
√2 
sory
12 sie 18:41