zadanie
miłosz: zaznacz dany zbiór na osi liczbowej i zapisz za pomocą przedziału i sumy przedziału:
a) A={ x; |x|≤3 i x∊R }
b) B= {x∊ R : |x|>2}
dlaczego w b jest podwójny zbiór czyli (−
∞;−2)u(2;
∞)
11 sie 21:25
Artur z miasta Neptuna:
tak .... a co będzie w (a)
11 sie 21:36
miłosz: ale dlaczego tak jest a nie inaczej

Tzn. w a) jest < −3;3> a w b) (−
∞;−2)u(2;
∞), dlaczego tak?
11 sie 21:37
Saizou : z definicji wartości bezwzględnej
a dla a≥0
lal=
−a dla a<0
no to dla a)
lxl≤3
x≤3 i x≥−3
x∊<−3:3>
11 sie 21:39
rzodkiewka: b) B= {x∊ R : |x|>2} ,dlaczego w tym nie jest (−2;2)

?
11 sie 21:47
miłosz: podbijam!
11 sie 21:51
Saizou : lxl>2
x>2 U x<−2
x∊(−∞:−2)U(2:+∞)
11 sie 21:51
11 sie 21:53
picia:
|0|=0 a 0 nie jest wieksze od 2
11 sie 21:54
Mila:

|x|≤2 oznacza, że odległość liczby x ( na osi liczbowej) od zera jest mniejsza lub równa 2
jednostki.
11 sie 22:16
Mila:

|x|>2 oznacza, że odległość liczby x ( na osi liczbowej) od zera jest większa niż 2 jednostki.
11 sie 22:21
F: A={x:x∊R Δ x≥−1}
26 lut 11:54
Monika: Mila to fachowo
Ci wyjaśniła, a ja na chłopski rozum zapamiętałam to tak, że jak mam nierówność z wart.
bezwzgl.
ze znakiem mniejszości np. |x|<3 to przedziały się schodzą i bierzesz wspólną część (iloczyn),
a jak masz zwrot większości np. |x|>3 to zbiory się rozchodzą i bierzesz oba jako sumę U.
26 lut 17:09