Pardzo proszę o dokładny zapis obliczeń z zastosowaniem wzoru prostej
Andzia: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A=(1,2) i B=(−2,5). Funkcja f ma wzór?
11 sie 15:28
Miraclepl: wszystko masz tutaj
1223
Czyli: Wzór prostej przechodzącej przez 2 punkty
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
I podstawiamy dane A=(1,2) i B=(−2,5) ⇒
(−2−1)(y−2)=(5−2)(x−1) ⇒ −3y+6=3x−3 /−6
⇒ −3y=3x−9 /:(−3)
⇒
y= −x+3
11 sie 15:45
mala2:
y=ax+b
układ równań
2=a+b
5=−2a+b
a=−1
b=3
y=ax+b
y = − x + 3
11 sie 15:52
Andzia: Dzięki wielkie Miraclepl
11 sie 16:21