Pilne zadanie na okręgu
Jacek:

Potrzebuję obliczyć dane okręgu odcinek "s" (po okręgu, pomiędzy punktami A i B) i promień "R".
Posiadam dane:
h=30
c=250
Pozdrawiam
9 sie 10:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | | 125 | | 25 | | 25 | |
tgβ = |
| = |
| = |
| ⇒ arctg( |
| ) = 76,5o |
| | h | | 30 | | 6 | | 6 | |
2β = 2* 76,5
o = 153
o
360−2α = 2*(2β) = 306
o ⇔ 2α = 54
o ⇔ α = 27
o
| | 27 | |
a więc ... 's' to jest 2πR* |
| = .... |
| | 360 | |
9 sie 10:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba że 'S jest lukiem o kącie 2α ... to odpowiednio 2* to co wyszło wyżej
9 sie 10:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
9 sie 10:37
Jacek: Artur ja się kompletnie w tym nie orientuję
9 sie 10:41
9 sie 10:45
Jacek: muszę to to chyba kilka razy przerobić

żeby zrozumieć
9 sie 10:50
Jacek: a jak obliczyć średnicę?
9 sie 10:50
9 sie 10:52
Jacek: tak
potrzebuję dokładnie obliczyć średnicę okręgu oraz odcinek s
mając dane j.w.
9 sie 10:54
Jacek: h=30mm
s=250mm
9 sie 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro masz wyznaczone 2α ... to wyznaczasz α.
| | | | 125 | |
sin α = |
| ⇔ R = |
| = .... |
| | R | | sin 27o | |
i już masz promień
9 sie 10:56
Jacek: czyli wychodzi mi, że R wynosi ≈275,34
9 sie 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
9 sie 11:02
Jacek: pierdoły wychodzą mi przy s
mianowicie ≈23,06, a przecież wiem, że ten łuk jest dłuży niz c które wynosi 30
9 sie 11:04
9 sie 11:07
pigor: mnie te z to wychodzi

, coś tu nie gra mi z danymi , albo ja jestem taki głupi, bo z tw.
Pitagorasa :
(R−30)
2+(
12*250)
2=R
2 ⇒
R≈ 275,41 > c=250

kto mi powie co jest grane
9 sie 11:09
pigor: a już wiem , zasugerowałem się rysunkiem po prostu h w stosunku do c jest małe , wtedy jest o.
k. , czyli to R jest dobre , no to dalej np. z tw. cosinusów jeśli α − miara ką środkowego
opartego na tym łuku
| | 2R2−c2 | | c2 | |
to cosα= |
| = 1− |
| ≈ 1−0,4120= 0,5880 ⇒ α ≈ 0,9422 (w radianach) , |
| | 2R2 | | 2R2 | |
zatem
s=α*R = 0,9422 *275,41 ≈
259,5 . ...
9 sie 11:22
pigor: nawet wygląda ten wynik na przyzwoity (możliwy , ) ale niech ktoś sprawdzi, bo mogłem się
walnąć. ...
9 sie 11:25
Jacek: s może wynieść 25,95 i z tym bym się zgodził
9 sie 12:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
Jacek −−−− jak S może wynieść 1/10 prostej na której ten łuk jest oparty

zastanów się ....
odcinek |AB| = 250 ... więc łuk |AB| musi być większy −−− nie ma tutaj zakrzywiania
czasoprzestrzeni

Pigor −−− wyszło mi tyle samo (kwestia zaokrągleń)
9 sie 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
Jacek −−− przesuń przecinek i będziesz miał prawidłowy wynik
9 sie 13:51
Jacek: to fakt
9 sie 13:54