walec
ertyui: ogarnie mi to ktos ?
oblicz pc i v walca wiedzac ze powierzchnia boczna walca jest kwadrate mo przekatnej 10√3
8 sie 20:46
ertyui: ja spr wyniki z zeszytu jak ktos bd w stanie mi to zrobic ,ale cos znowu czuje ze sie
pogubilam− norma.
8 sie 20:46
picia:
rysunek masz? jesli tak to nie powinno byc problemu
8 sie 20:48
ertyui: a jak widac jest problem.. kurde felek..co mi po rysunku..jak sie komus bd chcialo to niech mi
powieczy to mam dobrze
d=10√2
a=10
h=10
r=5π
Pc=cos mi tu nie wyszlo., z tymi π sie pochrzanilam
V=niewie mz tym π mi cos nie wychodzi..niby je moge skrocic ale nie wie czy to poprawnie
8 sie 20:53
ertyui: tzn * rys no daje cos jednak, ale chodzi mi to owyliczenia prawidlowe
8 sie 20:54
picia:
SPOKOJNIE

to ile jest tam przekatna w koncu?
8 sie 20:55
ertyui: 10√2 sorry... ehXD
8 sie 20:56
picia:
co nagle to po diable

no to tak:
d=a
√2
10
√2=a
√2
a=10 i w zwiazku z tym wysokosc walca rowniez bo to kwadrat H= 10
8 sie 20:58
ertyui: czyli to git.. a to pc i v? te π mnie trochę w błąd wprowadzają bo nie wiem czy mogę ot tak je
sobie skracać czy co ,ojojoj..
8 sie 21:01
picia:
jedzmy dalej. potrzebny nam juz tylko promien.
10 to bedzie obwod, czyli:
2πr=10 /: 2π
no czyli masz dobrze
8 sie 21:01
ertyui: Pc= 50π+100
V=25π*10π=250π
?
8 sie 21:02
ertyui: bez π przy 10
8 sie 21:03
picia:
P
p= πr
2
teraz skracamy
sprobuj dalej sama
8 sie 21:04
picia:
popatrz na moje obliczenia i znajdz u siebie blad
8 sie 21:06
ertyui: Pb=2πr2 *h
Pb=10*10
Pb=100
Pc= 2Pp+Pb
Pc=2*25π +100
Pc=50π +100
V=Pp*h
V=25π * 10 = 250π
?
8 sie 21:08
picia:
i uzywaj duze U do pisania ulamkow
8 sie 21:08
picia:
8 sie 21:09
ertyui: boje sie troche tych wzorow..

bo tu musialam uzyc ogolnych.. ale jak uzyje tez tego Pc= 2π
r
+ 2πr*h wyjdzie to samo prawda? mialam taki balagan w wzorach ze teraz sie martwie, ze mi sie
wszystko pomiesza
8 sie 21:13
ertyui: tak to to samo... obczailam beheheh
8 sie 21:14
picia: TAK.
Juz pisalem: nie ucz sie konkretnych wzorow do konkretnych bryl. wystarczy pamietac ze
V=Pp*H
Pc = patrzysz co tam masz i dodajesz wszystkie pola
8 sie 21:15
ertyui: π mozna skracac z potega tak?
8 sie 21:16
ertyui: no tak tak,racja ze pisales, tylko juz mam rozne wzory w glowie jedne zapamietane, inne gdzie
dopisuje,ale wszystko sobie na nowo uloze i jakos to bedzie
8 sie 21:17
picia:
chodzi o to by do bryl pamietac tylko te wzory (no kula ma wlasne

) i znac pola figur
plaskich.
ojj mieszaja Wam w glowie uczac do kazdej bryly osobno wzorow..
8 sie 21:19
ertyui: no mam pomieszane juz troche.. eh, i stad czasem problemy, ale musze to ogarnac bo egzamin
pisze.. uuf ! trzymaj − cie kciuki hehe , uloze sobie wszystko na spokojnie mam nadzieje,.
poucze sie, i mysle ze uda mi sie zdac

___
π mozna skracac z potega tak
8 sie 21:22
picia:
wszystko mozesz skracac.
8 sie 21:25
ertyui: oka, tak myslalam, pytam zawsze dla pewnosci xd
8 sie 21:25
mala2: Na pytanie: "π mozna skracac z potega tak?"
π jest liczbą
| | 25 | | 25 | | 25 | |
Pp = π * |
| = π * |
| = |
| |
| | π2 | | π * π | | π | |
8 sie 21:27
ertyui: no tak..tak, racja.
8 sie 21:28
picia:
ertyui bez zagladania do ksiazki napisz wzor na pole calkowite graniastoslupa prawidlowego
trojkatnego o dlugosci podstawy a i wysokosci H.
8 sie 21:32
ertyui: o jezu...
w podstawie trojkat rownoboczny wiec bedzie... a2√3 / 4...
czyli...hm
sa dwa trojkaty
wiec zaczynajac Pc= 2*a2√3 / 4 + 3*a*H
to akurat zapamietalam cale... eh
8 sie 21:39
picia:
no i dobrze

nie ma potrzeby uczyc sie tego koncowego.
8 sie 21:42
ertyui: troche sie cykam tych wzorow brr, ale jak sobie narysuje i obadam rysunek mysle ze nie powinno
byc tak zle
8 sie 21:43
picia:
powodzenia w dalszych zmaganiach
8 sie 21:45
ertyui: bardzo dziekuje
8 sie 21:47
8 sie 23:09