Równanie
Paweł: Rozwiąż równanie:
||x−1|−6|=11
8 sie 18:20
picia:
|x−1|−6=11 lub |x−1|−6= −11
poradzisz juz sobie ?
8 sie 18:28
Paweł: Naczy się ja to zadanie zrrobiłem ale w odp. mam że tylko 18 i −16 są poprawne a mi jeszcze
wyszło że −4 i 6 są.
8 sie 18:31
picia:
|x−1|−6= −11
|x−1|= −5
brak rozwiazan, wartosc bezwgledna ≥0
8 sie 18:36
Paweł: jak brak rozwiązań jak w odpowiedziach jest −16 i 18?
8 sie 18:38
picia:
rozwiazalem druga czesc rownania, zeby pokazac ze nie ma tam rozwiazania.
|x−1|−6=11 lub |x−1|−6= −11
|x−1|=17 |x−1|= −5
x= −16 lub x= 18 brak rozwiazan
8 sie 18:42
Paweł: a sori sori

i dzienki dzienki
8 sie 18:43
picia:
8 sie 18:46
Paweł: ale czekaj ja nie czaje jak to tam wartość bezwzgledna nie jest większa od zeru a tu tak?
8 sie 18:47
picia:
przyklady
|x|=7 to rozwiazaniem jest x=7 lub x= −7
a powiedz mi co bedzie rozwiazaniem takiego rownania:
|x|= −7 ?
8 sie 18:49
picia:
17≥0
−5
<0
8 sie 18:50
Paweł: −7 i 7 ?
8 sie 18:50
picia: znaczy 17 > 0
8 sie 18:51
Paweł: a takie buty

.
8 sie 18:51
8 sie 18:52