geometria analityczna
Natalia: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości
√10cm i krótszej przekątnej równej
2cm. Krótsza przekątna graniastosłupa jest równa 4cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Proszę bardzo o dokładny rysunek i wytłumaczenie jak to wyliczyć, obliczyć wszystko chce sama

ale niestety nie wiem jak:(
7 sie 20:33
picia:
to nie jest geometria analityczna.
a od rysunkow sa inni specjalisci, dlatego nie rysuje
7 sie 20:44
7 sie 20:44
Natalia: ok to jak to obliczyć
7 sie 20:54
Saizou :

dasz radę obliczyć 2e?
7 sie 20:58
picia:
z Twojego rysunku
Saizou wynika ze krotsza przekatna rombu ma 4. a ma miec 2
7 sie 21:00
Saizou : zamiast 2 powinny być jedynki
7 sie 21:00
Saizou : pcia właśnie to zauważyłem i juz poprawiłem
7 sie 21:01
picia: 
a tak na przyszlosc to picia

widzialem juz pcia i nie wiem czy to przez przypadek

PS niezle jedziesz z zadaniami
7 sie 21:02
Saizou :

dalej powinno być już prosto
7 sie 21:04
Saizou : tak to była literówka w ostatnim czasie robię ich za dużo i przepraszam picia
a co do zadań trzeba coś robić w wakacje
7 sie 21:07
Natalia: hmm.. e wychodzi mi √6
dobrze policzyłam?
7 sie 21:07
Natalia: ok z pitagorasa już to prędzej liczyłam i wychodziło mi √12
7 sie 21:09
picia:
nie. tam ma byc 1 a nie 2. trzeba czytac posty

1
2+e
2= (
√10)
2
7 sie 21:09
Saizou : z tw. Pitagorasa mamy że
e2+12=(√10)2 i teraz dokończ
7 sie 21:09
Natalia: oj sorry picia nie zauważyłam

to dłuższa przekątna ma 6cm, ok i co dalej...
7 sie 21:14
Natalia: a z tego co Saizou napisał to mi wychodzi √12
7 sie 21:15
Saizou : Natalia przecież się poprawiłem zobacz mój post z 21:00
7 sie 21:16
picia:
dluzsza wychodzi 6. dobrze Ci wyszlo
1+e2=10
e2=9
e=3
cala przekatna 6.
a co dalej to zobacz post Saizou z 21:04
7 sie 21:21
Natalia: a mi chodzi o to że z H2+22=42 wychodzi √12
7 sie 21:22
picia:
aa myslalem ze o romb Ci chodzi a nie cala bryle

no H=
√12=2
√3
no i wszystko co potrzebne juz masz
7 sie 21:25
Natalia: a czy wysokość rombu równa się
23
7 sie 21:41
Saizou : a jaki jest wzór na pole rombu
7 sie 21:42
picia:
a po co Ci wysokosc
7 sie 21:43
Natalia: no żeby wyliczyć objętość całego tego graniastosłupa
7 sie 21:44
Natalia: ze wzoru Pp*H
7 sie 21:45
konrad: to potrzebna ci wysokość graniastosłupa a nie jego podstawy
7 sie 21:46
picia:
gdzie e,f− przekatne rombu
V= P
p*H
7 sie 21:46
Natalia: Tak konrad ale do policzenia Pp potrzebna jest h rombu
7 sie 21:47
picia:
nie, nie i jeszcze raz nie. napisalem Ci jaki wzor masz uzyc do obliczenia pola rombu.
7 sie 21:49
Natalia: a ja korzystałam ze wzoru ah
7 sie 21:49
Natalia: sorry ale net mi trochę muli i nie widziałam twojej odpowiedzi
7 sie 21:50
7 sie 21:50
Natalia: ja zawsze pod górkę z mata
7 sie 21:52
Natalia: Czyli wynik końcowy to V=12√3cm3?
7 sie 21:53
picia:
7 sie 21:54
Natalia: heh

udało się
7 sie 21:55
picia: gratulacje
7 sie 21:56