?
Patryk: mam takie nierówności na które nie mam pomysłu
1.log|2x−3|5>log|2x−3|6
2.(log28x)2−(log24x)2+(log22x)2≥log264
7 sie 13:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 5 | |
log|2x−3|5 − log|2x−3|6 >0 ⇔ log|2x−3| |
| >0 ⇔ |2x−3| <1 dlaczego? spójrz na |
| | 6 | |
wykres logarymu dla podstawy >1 oraz dla podstawy <1
7 sie 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
log2(8x) = log2(8*x) = log28 + log2x = 3 + log2x
log24x = log(4*x) = log24 + log2x = 2 + log2x
log264 = 6
i robisz podstawienie:
s = log2x
i otrzymujesz wielomian stopnia 2
7 sie 13:12
Patryk: 2. juz rozumiem
7 sie 13:41
7 sie 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
ach ... i w zad 1 jeszcze jest założenie początkowe:
|2x−6| >0 ⇔ 2x−6 ≠0 ⇔ x ≠ 3
7 sie 13:48
Patryk: w 1. podstawa musi być mniejsza od 1 aby log był większy od zera
pełny warunek nie jest taki 0<|2x−3|<1 ?
7 sie 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... pełen warunek tak wygląda ... ja go rozłożyłem na zalożenie początkowe ... i warunek
konieczny do spełnienia nierówności
7 sie 13:52
Patryk: tam jest przez przypadek 6 zamiast 3 ?
7 sie 13:55
Patryk: wyszło mi jest tak jak w zapowiedziach .dzięki mistrzu
7 sie 13:58