logarytmy
mala2:
log27 3√3=
Proszę o pomoc
7 sie 02:05
nikt : log
a b = c ⇔ a
c = b
zatem :
log
27 3
√3 = x ⇒ 27
x = 3
√3
27
x = 3
√3
3
3x= 3 *
√3
3
3x = 3 * 3
1/2
3
3x = 3
3/2
7 sie 02:08
mala2: Bardzo dziękuję. Zazdroszczę umiejetności grupowania wyrazów w wielomianach.
7 sie 02:48
Artur_z_miasta_Neptuna: mala −−− kwestia wyćwiczenia
7 sie 08:41
mala2:
(korzystam ze wzoru: log
ab=x jeśli a
x=b)

x
2 = 81
1/3
x
2 = (3
2/3)
2
x =
3√9 lub x=−
3√9
Proszę o pomoc.
7 sie 22:28
nikt : ale o co chodzi ?
Wynik moim zdaniem dobry
7 sie 22:30
mala2:
Oblicz x korzystając z definicji i własności logarytmów.
Nie umiem logarytmów.
7 sie 22:39
nikt : x ± 3√9. Mi się zdaje że to jest dobrze. W czym jest problem u ciebie. Nie rozumiesz tego
rozwiązania czy masz wątpliwości co do odpowiedzi?
7 sie 22:40
mala2: To moje II zadanie z logarytmów samodzielnie rozwiązane. Nie wiem, czy zastosowałam właściwy
wzór, bo z potęgami i pierwiastkami radzę sobie dobrze.
7 sie 22:42
nikt : wzór dobry
7 sie 22:45
mala2: Bardzo dziękuję i proszę o jeszcze.
Z tego samego zadania:
log
3x=log
318 − log
32
Korzystam ze wzoru
Czy właściwy do tego działania?
x = 9
Proszę o sprawdzenie.
7 sie 23:11
nikt : Wzór

Wynik
7 sie 23:14
mala2:
Bardzo, bardzo dziękuję.

Kolorowych snów.
7 sie 23:17
Pati: log2=132
12 sie 17:36
konrad: chyba czegoś Pati zapomniałaś
12 sie 17:37
Pati: czego

znaku = na końcu
12 sie 17:40
konrad: ten zapis nie ma sensu
| | 1 | |
miało być może: log2x= |
| ? |
| | 32 | |
12 sie 17:41
Pati: sorki dobrze mówisz tam gdzie ty wpisałeś x tam ma być 132 czyli ma być log2132=
12 sie 17:44
12 sie 17:44
Pati: czyli ma równać się 15?
12 sie 17:45
konrad: nie
12 sie 17:46
Pati: to jak to się oblicza bo nie rozumiem?
12 sie 17:46
konrad:
2
1/5=
5√2
| | 1 | |
skorzystaj z tego że |
| =a−1 |
| | a | |
12 sie 17:48
Pati: i tak nie rozumiem dla mnie to czarna magia z kat tam ci się wzią pierwiastek
12 sie 17:50
konrad: tam Ci tylko pokazałem że 21/5 to nie 1/32, tym się nie interesuj już
12 sie 17:51
Pati: chyba jednak nie zdma do następnej klasy bo te logarytmy są głupie
12 sie 17:51
Basia:
logarytmy zdadzą
12 sie 17:53
konrad: dobra masz tu praktycznie całe rozwiązanie bo nie chce mi się tego tłumaczyć, mam nadzieję że
zrozumiesz
| 1 | |
| =32−1=(25)−1=2−5 ⇒ x=... ? |
| 32 | |
12 sie 17:53
Pati: mógł byś mi wytłumaczyć jak to rozwiązać
12 sie 17:53
pigor: ... log
2 132= log
2 2
5= −5log
2 2= −5*1=
−5
lub inaczej z definicji logarytmu :
niech log
2 132=x ⇒ 2
x=
132 ⇔ 2
x=2
−5 ⇔ x=
−5 = log
2 132 .
12 sie 17:53
Pati: czyli równa się −5 ale i tak nie wiem dlaczego
12 sie 17:56
konrad: przecież masz rozpisane...
12 sie 17:57
Pati: no tu wiem niby dlaczego jest −5 ale podobnych przykładów nie umiem rozwiązać
12 sie 17:58
konrad: to je podaj i Ci wytłumaczy ktoś.. może
12 sie 18:00
Pati: log
5 u {1} {125} = −3 tak

o to chodzi
12 sie 18:01
Pati: może ty konrad mi wytłumaczysz
12 sie 18:01
Pati: log5 1125 = −3
12 sie 18:02
Pati: | | 1 | |
no nawet napisać dobrze nie mogę no  log 5 |
| = −3 |
| | 125 | |
12 sie 18:03
Pati: o to mi chodziło
12 sie 18:03
konrad: no to jest prawda
12 sie 18:03
Pati: ale co jest prawdą
12 sie 18:04
Pati: dobrze rozwiazałam
12 sie 18:05
konrad: | | 1 | |
no to co podałaś: log5 |
| =−3  |
| | 125 | |
12 sie 18:05
Pati: czyli jedno się nauczyłam to jest dobrze
12 sie 18:07
Pati: log
8 0,008=
to rozwiązuje sie tak samo
12 sie 18:08
Pati: log 5 0.oo8 + tak ma być
12 sie 18:08
konrad: no
12 sie 18:10
Pati: a ten przykład w ogóle da się rozwiązać bo jakoś mi nie wychodzi
12 sie 18:11
konrad: ten przykład jest tak w ogóle taki sam jak poprzedni
12 sie 18:12
Pati: jak który

chodzi mi czy przykład
log
5 0,008 =
czy da się go rozwiązać jak tak to w jaki sposób
12 sie 18:14
konrad: | | 1 | |
jak ten co sama rozwiązałaś, bo 0,008= |
| |
| | 125 | |
12 sie 18:14
Pati: aha

to fajnie

a 0.125 to ile

12 sie 18:16
Pati: log8 0.125 =
12 sie 18:18
konrad:
nie umiesz zamieniać ułamków dziesiętnych na zwykłe?
12 sie 18:18
Pati: nie ja z matmy mam 1
12 sie 18:19
Pati: ułamki umiem to jest 18
12 sie 18:20
Pati: tylko chodzi mi jak to rozwiązać
12 sie 18:20
Pati: wynikem będzie −1
12 sie 18:21
konrad: no, dobrze więc dalej tak samo jak poprzednie
12 sie 18:21
konrad:
12 sie 18:21
Pati: jeszcze tylko jeden przykład się zapytam
log
25 5 =
to jak się rozwiazuje
12 sie 18:23
konrad: można tak samo
12 sie 18:25
12 sie 18:26
Pati: jak tak samo
12 sie 18:26
konrad: no 25x=5
12 sie 18:27
Pati: a można wiedzieć jaka liczbą będzie pod x i z kąt się tam weźmnie
12 sie 18:28
konrad:
25
x=5
(5
2)
x=5
5
2x=5
2x=1
12 sie 18:29
Pati: teraz rozumiem
12 sie 18:31
Basia: skąd, skąd, skąd, skąd..................................
12 sie 18:32
konrad:
12 sie 18:32
Pati: co
12 sie 18:32
konrad: nie pisze się "z kąt" tylko "skąd"
12 sie 18:33
Pati: to idziemy dalej

log
14 16
12 sie 18:34
Pati: aha o to chodzi
12 sie 18:35
konrad: no to również możesz tą metodą rozwiązać
12 sie 18:36
Pati: w jaki sposób

a jeszcze jedno przy okazji co podnieść do kwadratu żeby 1000 wyszło
12 sie 18:38
konrad: −
√1000 lub
√1000
4
−x=4
2
−x=2
x=−2
albo można jeszcze tak:
log
1416=
−log
416=
−2
bowiem prawdziwy jest wzór: log
a b=−log
1ab
chyba
12 sie 18:42
Pati: dziękuje

jeszcze mam sporo przykładów ale i tak dużo już mi pomogłeś więc nie będę cię
męczyła więcej
12 sie 18:43
konrad: dla mnie to nie żadne męczenie, więc jak coś to pytaj
12 sie 18:46
Pati: na pewno

to powiedz mi jeszcze jak z czymś takim

log
√2 16
12 sie 18:48
konrad:
√2x=16
(2
1/2)
x=2
4
2
x/2=2
4
musisz się nauczyć wzorów na pierwiastkowanie i potęgowanie
12 sie 18:50
Pati: to musze znaleźć pierwsze
12 sie 18:52
Pati: a ten przykład sie tak kończy jak napisałeś x = ...
12 sie 18:54
Pati: x = 2
12 sie 18:55
konrad: zostawiłem Ci żebyś x sama policzyła, takie proste równanko no to chyba umiesz zrobić
12 sie 18:56
konrad: | | 2 | |
a czy |
| = 4  |
| | 2 | |
12 sie 18:56
Pati: aha to mów tak od razu

obliczyłam tylko się zastanawiałam czemu tam dałeś..
12 sie 18:57
konrad: wiesz, wydało mi się to oczywiste
12 sie 18:58
Pati: możemy robić tak że ja będę próbowała robić sama a jak skończe to mi sprawdzisz
12 sie 18:58
konrad: no, tak będzie lepiej głownie dla Ciebie
12 sie 18:59
Pati: (7√7)x = 49
(√49)x2 =49
u {x}{2}=1
x =12
12 sie 19:04
Pati: (√5)x=0,04
5x2=0,04
x2=0,008
x=0,004
12 sie 19:10
konrad: nie, i w ogóle to nie rozumiem co z czego u Ciebie się wzięło
ja bym to tak zrobił
(7
√7)
=49
(7*7
1/2)
x=7
2
(7
3/2)
x=7
2
7
3x/2=7
2
no i dalej dokończ
12 sie 19:13
Pati: (
3√2)
x =16
2
x3=16
x=
83
12 sie 19:14
konrad: powoli...
12 sie 19:14
konrad: przykład z 19:10 też źle
polecam Ci zamieniać ułamki dziesiętne na zwykłe, łatwiej jest wtedy liczyć, przynajmniej dla
mnie
12 sie 19:15
Pati: x= u {1}{3} dokończenie
12 sie 19:16
konrad: i 19:14 też źle
| | x | |
dlaczego |
| =8 ? czy 2 8=16  |
| | 3 | |
12 sie 19:16
konrad:
dokończenie źle...
3x=4 |:4
rozumiesz ?
12 sie 19:17
konrad: wróć, teraz to ja zabłysnąłem

to jest źle co wyżej
12 sie 19:19
Pati: zamiast dzielić trzeba mnożyć

ale reszty dalej nie rozumiem
12 sie 19:19
Pati: czyli jednak ja dobrze zrobiłam dzieląć
12 sie 19:19
konrad: tzn. powinno w tym moim być:
3x=4 |:3
12 sie 19:20
Pati: aha czyli i tak moje źle
12 sie 19:20
konrad: Pati, dawaj zadania pojedyńczo, bo tak to się pogubimy
zajmijmy się tym najpierw z 19:04, rozumiesz moje obliczenia?
12 sie 19:21
Pati: nie weim tylko z kąt ci się tam 3/2 wzieło
12 sie 19:23
Pati: a już wiem ok rozumiem jak to rozwiązałeś
12 sie 19:24
konrad: ano właśnie ,dlatego napisałem wcześniej żebyś się nauczyła wzorów na potęgowanie i
pierwiastkowanie
an*am=an+m
7*71/2=
71*71/2=
71+1/2=
73/2
12 sie 19:25
Pati: (√5)x = 125
5 x2= 1/52
12 sie 19:26
Pati: to już wiem z kat się wzieło a to co napisałam nie weim jak dalej robić to jest ten 3 przykład
co kazałeś mi na ułamkach zwykłych zrobić
12 sie 19:28
konrad:
5x/2=5−2
12 sie 19:29
12 sie 19:30
Pati: czyli wynik wyjdzie −1
12 sie 19:31
12 sie 19:32
Pati: (3√2)6x = 16
2 x3= 2 4
x3=4
x=43
12 sie 19:35
Pati: czyli dalej zamiast dzielić to mnożyć
musze zapamiętać
12 sie 19:36
Pati: czyli w tym z 19:35 nie będzie 4/3 tylko 12 tak
12 sie 19:37
konrad: nie rozumiem zapisu, to jest razy 6x czy to 6x miało być w potędze?
12 sie 19:40
konrad: dobra, chyba już rozumiem miałobyć 6
12 sie 19:40
Pati: sam x mniał być w potędze
12 sie 19:41
konrad: tak, tak
12 sie 19:41
konrad: tak 12
12 sie 19:41
Pati: nie mniało być (3√2)x = 16
12 sie 19:41
konrad: na razie muszę lecieć, później jeszcze tu zajrzę jakby co, a między czasie może ktoś inny Ci
pomoże
12 sie 19:42
Pati: no to koniec jednego zadania jeszcze przede mną tylko 40 zadań
12 sie 19:42
konrad: czyli 3 przed pierwiastkiem?
12 sie 19:43
Pati: dzięki wielkie za pomoc
12 sie 19:43
picia:
a w czym problem?
12 sie 19:43
Pati: nie to ma być pierwiastek sześcienny
12 sie 19:44
Pati: w logarytmach tkwi problem
12 sie 19:44
picia:
potęgowanie trzeba umiec

daj przyklad to rozwiazemy
12 sie 19:45
picia:
(3√2)2=16 tak ?
12 sie 19:46
picia: wróć
(3√2)x= 16
12 sie 19:47
Pati: log 1/6 x = 3
12 sie 19:47
12 sie 19:53
Pati: czyli
1216
12 sie 19:55
picia:

uzywaj duze U do pisania ulamkow, lepiej widac
12 sie 19:55
12 sie 19:57
picia:
tak samo, sprobuj sama.
podpowiedz: zamien ulamek dziesietny na zwykly.
12 sie 19:59
Pati: a jak się podnosi ułamek do ułamka
12 sie 20:00
12 sie 20:03
12 sie 20:05
12 sie 20:06
Pati: właśnie nie wiem jak to się oblicza
12 sie 20:09
picia:
tam na tej stronie sa wzory a ja Ci podalem przyklad...
| | 1 | |
do potegi |
| to jest pierwiastek 2 stopnia z danej liczby np |
| | 2 | |
16
12=
√16=4
| | 1 | |
do potegi |
| to jest pierwiastek 3 stopnia z danej liczby np |
| | 3 | |
8
13=
3√8=2
12 sie 20:12
picia:
i z ulamkami jest tak samo: pierwiastkujesz licznik i mianownik.
12 sie 20:13
12 sie 20:15
picia:
{} takich klamer używaj

tak, teraz to spierwiastkuj
√1=...
i usun niewymiernosc z mianownika.
12 sie 20:17
Pati: nie stety nie umiem takich rzeczy ja z matmy jestem lewa
12 sie 20:20
Eta:
"
niestety" nie tylko z "matmy"
12 sie 20:21
Pati: no nie tylko
12 sie 20:22
picia:
teraz usuwam niewymiernosc
glowa do gory
12 sie 20:23
Eta:
| | 1 | | 1 | | √5 | | √5 | |
x= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
12 sie 20:24
picia:
Witaj
Eto
12 sie 20:26
Pati: witam
12 sie 20:26
Pati: aha czyli to już czaje
12 sie 20:27
Eta:
Witaj
Piotrze
12 sie 20:28
Pati: jaki piotrze
12 sie 20:28
picia:
oj
Eto wiem, ze nie
Joanna ale nie powiem skad

12 sie 20:29
Eta:
12 sie 20:29
Pati: ja nie wiem o co chodzi
12 sie 20:30
Pati: ja na dzisiaj kończe bo już wogóle nie myśle wielkie dzieki za pomoc hejka
12 sie 20:30
picia:
w ktorym zadaniu
Pati ?
12 sie 20:30
Eta:
@
Pati Nie musisz wiedzieć

........ważne jest, abyś dobrze rozwiązywała zadania
12 sie 20:32
Pati: pomoże mi ktoś dzisiaj w podobnych zadaniach z logarytmów
13 sie 19:09