parametr x w ciągu arytmetycznym
Lisowczyk: Dla jakich wartości x liczby 2x
2−5, x−2, 4x−x
3+4 tworzą (w podanej kolejnosci) ciąg
arytmetyczny

Próbowałam rozwiązac to sposobem
ale mi nie wychodzi..
1 maj 21:49
Bogdan:
a1 = 2x2 − 5,
a2 = x − 2,
a3 = 4x − x3 + 4.
2a2 = a1 + a3
2x − 4 = 2x2 − 5 + 4x − x3 + 4
x3 − 2x2 − 2x − 3 = 0
dla x = 3: 27 − 18 − 6 − 3 = 0
x1 = 3.
Spróbuj wyznaczyć pozostałe pierwiastki równania.
1 maj 22:08
pazio: nie ma pozostałych. powstaje równanie (x−3)(x2+x+1)
1 maj 22:11
Bogdan:
Tak, ale należy pokazać, że nie ma innych rozwiązań w zbiorze R, np. pokazując właśnie
zapis (x − 3)(x2 + x + 1).
1 maj 22:20
Lisowczyk: A dlaczego podstawiłeś w równaniu x3 − 2x2 − 2x − 3 = 0 , liczbę 3?
2 maj 15:49
Tomek: Bo jest takie twierdzenie:
Jeżeli liczba całkowita x1≠0 jest pierwiastkiem równania anxn+an−1
2 maj 16:28
Tomek: sorki wysłało mi się za szybko
2 maj 16:28
Tomek: a
nx
n+a
n−1x
n−1+...+a
1x+a
0=0
o całkowitych współczynnikach a
n, a
n−1,...,a
1 i wyrazie wolnym a
0, to x
1 jest
podzielnikiem wyrazu wolnego.
wyrazem wolnym jest (−3)
jego podzielniki to 1,−1,3,−3
sprawdzamy tylko spośród nich
2 maj 16:32
Lisowczyk: dzieki

a skad wyliczasz te podzielniki
2 maj 16:35
Tomek: Podzielniki to liczby przez które można podzielić daną bez reszty
podzielniki inaczej dzielniki liczby
np: D24={1,−1,2,−2,3,−3,4,−4,6,−6,8,−8,12,−12,24,−24}
znajdujesz je tak:
zwróć uwagę tylko na te kolorowe. Tym samym kolorem oznaczone masz pary:
24=1*24
24=2*12
24=3*8
24=4*6
4 i 6 są już bardzo bliskie siebie. Zwiększając 4 i pomniejszając 6 otrzymasz tylko 5*5≠24
zatem dalej nie szukasz.
potem tylko dopisujesz z minusami
2 maj 17:30
Lisowczyk: Podzielniki to to samo co dzielniki
2 maj 17:36
16 mar 13:43