Techniki wykonywania działań i obliczeń
Bogdan:
Matura tuż, tuż.
Warto więc poćwiczyć i może poznać techniki wykonywania działań i obliczeń, które
upraszczają, ułatwiają i oszczędzają czas rozwiązywania zadań.
Proponuję więc w tym wątku zamieszczać takie matematyczne "myki", "hokusy−pokusy",
"czary−mary".
Pewne sposoby znane są od dawna, inne są mniej znane.
Na początek trzy sposoby podnoszenia niektórych liczb do kwadratu.
1. Podnoszenie do kwadratu liczb zakończonych cyfrą 5.
Np.: a = 752, 352, 1952.
Mnożymy liczbę stojącą przed cyfrą na ostatnim miejscu, czyli przed 5
przez liczbę o 1 większą, zapisujemy wynik mnożenia i dopisujemy 25.
a: 752 = 5625, 7 * 8 = 56;
b: 352 = 1225, 3 * 4 = 12;
c: 1952 = 38025, 19 * 20 = 380.
2. Podnoszenie do kwadratu liczb naturalnych n od 40 do 60.
Np.: a = 572, 532, 482, 422.
Obliczamy w pamięci różnicę: n − 50 i dodajemy ją do 25, wynik zapisujemy
i dopisujemy do niego na dwóch miejscach kwadrat tej różnicy.
a = 572 = 3249, 57 − 50 = 7, 7 + 25 = 32, 72 = 49;
b = 532 = 2809, 53 − 50 = 3, 3 + 25 = 28, 32 = 09;
c = 482 = 2304, 48 − 50 = −2, −2 + 25 = 23, (−2)2 = 04;
d = 422 = 1764, 42 − 50 = −8, −8 + 25 = 17, (−8)2 = 64.
Można w ten sposób obliczać kwadraty liczb poniżej 40 i powyżej 60, ale wymaga to
już pewnej wprawy.
3. Podnoszenie do kwadratu liczb naturalnych n od 90 do 110.
Np.: a = 1082, b = 1032, c = 912, d = 982.
Obliczamy w pamięci różnicę n − 100 i dodajemy ją do liczby n, wynik zapisujemy
i dopisujemy do niego na dwóch miejscach kwadrat tej różnicy.
a = 1082 = 11664, 108 − 100 = 8, 8 + 108 = 116, 82 = 64;
b = 1032 = 10609, 103 − 100 = 3, 3 + 103 = 106, 32 = 09;
c = 912 = 8281, 91 − 100 = −9, −9 + 91 = 82, (−9)2 = 81;
d = 982 = 9604, 98 − 100 = −2, −2 + 98 = 96, (−2)2 = 04.
Można w ten sposób obliczać kwadraty liczb poniżej 90 i powyżej 110, ale wymaga to
już pewnej wprawy.
1 maj 20:24
kaczor: dobre

nie znałem tych metod

A matura naprawde tuż tuż

13

już troszke dygam bo
rozszerzoną pisze
1 maj 21:51
Lisowczyk: sprytne
1 maj 21:58
Michał Szczotka: Dobre

dobrze że cię mamy Bogdanie
1 maj 22:07
radek: extra bede tu zagladac
1 maj 22:10
Bogdan:

To teraz ćwiczenie. Proszę w najlepszy możliwy sposób uprościć ułamek:
1 maj 22:12
1 maj 22:21
anies: =(ab+cd)2 ? ? ?
1 maj 22:21
Bogdan:
A jak to zrobić prościej?
1 maj 22:23
Michał Szczotka: jestem po gilu to muszę się zastanowić
1 maj 22:24
Damian: Ja znam sposób
np. (1,8)
2 ze jest to (20 −2)
2 i dzielimy przez 100

albo 32
2 = (30+2)
2 proste wzory skróconego mnożenia

Stosować je można do wszystkich liczb

18
2 = (20 −2)
2
ipt. itd.
1 maj 22:25
Bogdan:
To jeszcze jedno ćwiczenie, po którym przedstawię pewien zgrabny sposób na zwijanie
ułamków piętrowych.
Proszę pokazać wszystkie działania, aż do końcowego wyniku.
1 maj 22:32
Tomek: Dwumian Newtona
potęga
1 |0
1 1 |1
1 2 1 |2
1 3 3 1 |3
1 4 6 4 1 |4
itd.
w każdej linii zaczynamy i kończymy jedynką. Pozostałe liczby to suma dwóch powyżej.
Są to współczynniki, a wykładniki potęg wiecie chyba jak wpisywać:
np.:
(x+y)3= 1x3y0+3x2y1+3x1y2+1x0y3
1 maj 23:12
Bogdan:
Ułamki piętrowe zwijamy poprzez ich rozszerzanie. Pokazuję na przykładach.
| | | | 9 + 10 | | 19 | |
2. |
| = |
| = |
| |
| | | | 18 + 24 | | 42 | |
| | | | a2cd + abc2 | |
3. |
| = |
| = |
| | | | b2cd + abd2 | |
| | ac (ad + bc) | | ac | |
= |
| = |
| |
| | bd (bc + ad) | | bd | |
Mnożymy licznik i mianownik ułamka piętrowego przez wspólny mianownik wszystkich
występujących w działaniu mianowników. Już w pierwszym kroku mamy ułamek, który
już nie jest piętrowy.
1 maj 23:25
Klara:
Mnożenie liczb dwucyfrowych mniejszych od 20
12*13= (12 +3)*10 + 2*3= 153
14*16=( 14+6)*10 +4*6= 224
17*18 = (17+8)*10 + 7*8= 306
13 *19 = ......
18*16=.....
12*19= ........
1 maj 23:33
Klara: Chochlik w pierwszym .... oczywiście 156
1 maj 23:34
Bogdan:
Przy obliczaniu Δ i w innych sytuacjach trzeba obliczać kwadraty liczb. Podam teraz
sposób na kwadraty liczb naturalnych od 11 do 19, chociaż najlepiej byłoby je po
prostu pamiętać.
112 = 121, 11 + 1 = 12, za 12 dopisujemy 1, bo 12 = 1.
122 = 144, 12 + 2 = 14, za 14 dopisujemy 4, bo 22 = 4.
132 = 169, 13 + 3 = 16, za 16 dopisujemy 9, bo 32 = 9.
142 = 196, 14 + 4 = 18, za 18 dopisujemy 6 i zwiększamy o 1 ósemkę, bo 42 = 16.
172 = 289, 17 + 7 = 24, za 24 dopisujemy 9 i zwiększamy o 4 czwórkę, bo 72 = 49.
182 = 324, 18 + 8 = 26, za 26 dopisujemy 4 i zwiększamy o 6 szóstkę, bo 82 = 64.
1 maj 23:56
Klara: Bogdanie, mozna i moim sposobem:
11*11= (11+1)*10 = 1*1= 121
18*18 = ( 18+8)*10 + 8*8 = 260 + 64 = 324
2 maj 00:01
Klara: Właściwie to jest ten sam sposób
2 maj 00:02
Klara: sposób obliczania :
kwadratów liczb dwucyfrowych zakończonych cyfrą
5
25
2 =6
25 bo (2
2 +2) = 6 i dopisujemy 25( jako dwie ostatnie cyfry
45
2 = 20
25 bo ( 4
2 +4) = 20 i dopisujemy
25
75
2 = 56
25 bo ( 7
2 +7) = 56 i " "
25
2 maj 00:18
ANETA: jak rozwiązać coś takiego 3 ósme + jedna szósta w liczniku a w mianowniku 11 piatych
7 lut 10:34