Jakub: Punktowe źródło dźwięku wysyła fale akustyczne w kształcie rozchodzących się sfer (powierzchnia
kuli zobacz
1005). Oczywiście jak nie ma przeszkód, ale w tym zadaniu nie ma.
Natężenie dźwięku wraz z oddalaniem się od źródła zmienia się według wzoru
Jak kliknąłeś na link
1005, to pewnie rozpoznajesz w mianowniku wzór na powierzchnię sfery.
Nas interesuje dla jakiego r natężenie wynosi I
0 = 10
−12 W/m, jeżeli moc to P=31,4*10
−7W
I
0*4πr
2 = P /:I
04π
Teraz obie strony spierwiastkuj i masz wzór na r, podstaw dane i wylicz. Wyliczone r to
oczywiście maksymalna odległość, dla jakiej człowiek jeszcze słyszy dźwięk. Czyli prawidłowa
odpowiedź do tego zadania, to: człowiek słyszy dźwięk w odległości mniejszej lub równej r.
Tylko to r wylicz.