zadania
Saizou : to może jakieś zadanko na późne przedpołudnie
1 sie 11:39
Saizou : poziom rozszerzony kl I LO
1 sie 11:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
Saizou −−− Ty jesteś chyba jakiś niewyżyty
1 sie 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
Krzysiek zaraz wrzuci swoje zadania (patrz jego temat) ... to będziesz miał
1 sie 11:44
Saizou : trochę, trzeba się dokształcić żeby dobrze napisać maturę za 2 lata im wcześniej się zacznie
naukę tym więcej zadań się przeliczy i będzie się miało większą wiedzę
1 sie 11:51
Mila: Sześcian o krawędzi 10 cm pomalowano na czerwono a następnie rozcięto na sześcianiki
jednostkowe.
Oblicz ile sześcianików ma pomalowane na czerwono:
a) 3 scianki
b) 2 ścianki
c) jedną ściankę.
1 sie 16:46
AS:
1. Rozwiązać układ równań
| x*y | | 12 | | y*z | | 18 | | z*x | | 36 | |
| = |
| , |
| = |
| , |
| = |
| |
| x + y | | 5 | | y + z | | 5 | | z + x | | 13 | |
2. Uprość wyrażenie
(a + b − c)
3 + (b + c − a)
3 + (c + a − b)
3 − (a + b + c)
3
3. Zbudować konstrukcyjnie trójkąt, mając dane jego obwód
i dwa kąty wewnętrzne.
1 sie 17:01
Saizou : yyy co to jest sześcian jednostkowy
1 sie 17:13
picia:
mysle ze 1x1x1
1 sie 17:14
Mila: Sześcian o krawędzi 1cm.
1 sie 17:14
Patryk: a) 8 ?
1 sie 17:21
Saizou :

wszystkich sześcianów jednostkowych jest
v=10*10*10=1000
zauważmy, że dwie ściany pomalowane będzie miał sześcian który jest stworzony ze styku ścian:
zatem
−na przedniej ścianie jest ich:32
− na ścianie z tyłu : 32
− na prawej 16
− na lewej 16
−na górnej 0
na dolnej 0 , wówczas sześcianów pomalowanych na dwóch stron jest 96
pomalowanych z jednej strony będzie:
8*8*6=384
a pomalowanych z trzech stron będzie 8
1 sie 17:27
Mila: a) 8 (wierzchołkowe sześcianiki)
b) 12*8=96 ( na każdej krawędzi 8)
c) 6*(8*8)=384
Bardzo ładnie, Błażej(?) jesteś myślącym licealistą.
1 sie 17:36
Saizou : o widzę że się po troszku sławny staję na tym forum

zadanie było proste jak ktoś ma dobre wyobrażenie przestrzenne
1 sie 17:42
Saizou : układ równań ma rozwiązanie: x=4 y=6 z=9
1 sie 20:00
Saizou : a uproszczenie to: −24abc
1 sie 20:02
Saizou : to co ciąg dalszy zmagań

2 sie 20:00
AS:
1. Wykazać,że jeśli a,b,c są miarami boków trójkąta prostokątnego
o przeciwprostokątnej c, to równanie x2 − 2*(a2 + b2) + c4 = 0
ma tylko jeden pierwiastek podwójny.
2. Wykazać,że jeżeli a,b,c są miarami boków trójkąta rozwartokątnego
w którym c leży naprzeciw kąta rozwartego,to równanie
x2 − 2*c*x + a2 + b2 = 0 ma dwa pierwiastki dodatnie.
3. Ile wynosi iloczyn pierwiastków równania dwukwadratowego
a*x4 + b*x2 + c = 0 w którym b2 − 4*a*c > 0.
2 sie 20:21
Saizou : w tym pierwszym dochodzę do momentu
x2−c2(2+c2)=0 i dalej nie wiem co mam zrobić, może jakaś podpowiedź
2 sie 20:32
Saizou : x2=c2(2+x2)
lxl=c√2+x2
zatem równanie ma jeden pierwiastek podwójny
2 sie 20:34
Saizou : 3/
t=x
2, t∊C
at
2+bt+c=0
zatem że delta jest większa od zera możemy zastosować wzory Viete'a
wówczas
| | c | | c | |
x1*x2=√ |
| , gdzie |
| >0 |
| | a | | a | |
2 sie 20:46
Saizou : a do drugiego może jakaś podpowiedź
2 sie 21:05
Eta:
Hej
Saizou 
Odpuść sobie zad.2 rozwiążesz go jak przerobisz ciągi
2 sie 21:40
Eta:
Zaraz Ci napiszę parę innych zadań

chcesz?
2 sie 21:41
Saizou : Witam Panią

oczywiście
Eto
2 sie 21:48
Eta:
zad 1/ Wykaż,że ostatnią cyfrą liczby 4
760+2
2012 jest
0
zad2/W trapezie ABCD , gdzie podstawy a= |AB| , b= |CD| i wysokość h= |DF|
przedłużono ramiona, które przecięły się w punkcie
E
Wyznacz pole trójkąta DEC
zad3/ Dany jest trapez ABCD ( AB II CD).
Wiedząc,że |AD|= |DC| i |AC|= BC| i |AD|= |DC|+|BC|
Wyznacz miary kątów tego trapezu
zad 4/ W trójkącie równoramiennym o podstawie
a i ramionach
b
Kąt między ramionami ma miarę
20o
Wykaż, że długości boków spełniają równość a
3+b
3= 3ab
2
Powodzenia
2 sie 21:57
rumpek:
2 sie 22:00
Eta:
O co biega? ....
rumpek
2 sie 22:02
rumpek: aaa nic
2 sie 22:07
2 sie 22:09
2 sie 22:10
Eta:
2/ gitara
2 sie 22:12
nikt : Nawet kartki nie musiałem wyjąć

Rzeczywiście proste zadanie
2 sie 22:13
Saizou : a ja siedzę nadal nad pierwszym i dochodzę do momentu
21520+22012=21520(1+2492)
2 sie 22:17
Eta:
Kurczę tam ma być [C [8]]
670 ( sorry
2 sie 22:18
Eta:
8670
2 sie 22:19
nikt :
2 sie 22:20
Eta:
2 sie 22:21
Saizou : to tera to robi się proste:
8670+22012=22010+22012=22010(1+22)=22010*5
22010 jest zawsze parzyste, a iloczyn liczby parzystej z liczbą 5 ma zawsze na miejscu
jedności 0
cnu
2 sie 22:22
Eta:
2 sie 22:24
Eta:
Krótko mówiąc i elegancko

Taka liczba jest podzielna przez
10
2 sie 22:25
Eta:
@
nikt możesz dawać zad,4/
2 sie 22:29
nikt : mogę zrobić ?
2 sie 22:30
Eta: Możesz
2 sie 22:35
nikt : Próbuję
2 sie 22:37
Eta:
Słone? czy słodkie? ....
2 sie 22:37
nikt : Nie mam żadnego punktu zaczepienia

Czekam na
Saizou
2 sie 22:44
Eta:

2 sie 22:45
Eta:
To wbij haczyk w ścianę
2 sie 22:45
Saizou : jestem na razie na drugim, ale gdzieś błąd popełniłem i go szukam
2 sie 22:46
Saizou : wnerwiłem się i nie rysuję, bo coś idzie nie tak
| ax | | (a+b)h | | (x−h)b | |
| = |
| + |
|
|
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | bh2 | |
zatem PCDE= |
| = |
| |
| | 2 | | 2(a−b) | |
2 sie 22:54
Saizou : z zadanie 3 jest coś nie tak bo
Wiedząc,że |AD|= |DC| i |AC|= BC| i |AD|= |DC|+|BC| jest nie do wykonania
2 sie 22:57
Eta:
Ech

chochlik
|AB| = |DC|+|BC|
2 sie 23:00
nikt : Chyba zrobiłem 4 xD
2 sie 23:02
nikt : Mam wrzucać to "coś" ?
2 sie 23:02
Eta:
Możesz, bo
Saizou jest dopiero w 1 LO
2 sie 23:05
Saizou : dajcie mi szanse
2 sie 23:06
nikt : ale tylko proszę mnie nie wyśmiać

Rysunek chyba jest zbędny
2 sie 23:06
nikt :
2 sie 23:06
Eta:
Ok.........
nikt poczekaj na
Saizou
2 sie 23:07
nikt : ale moje rozwiązanie jest strasznie naciągane
2 sie 23:10
Saizou : to zajmę się 4 a trzecie zrobię później
2 sie 23:11
Eta:
Nie ma rozwiązań "naciąganych" !

2 sie 23:12
nikt : Cholercia

Nie mam rozwiązania

Za to policzyłem wartość sin10
o
2 sie 23:21
Eta:
2 sie 23:23
Saizou : ja próbowałem przyrównać pola
2 sie 23:25
nikt : MAM

Teraz to już nawet nie jest naciągany

Nie potrzebnie liczyłem wzorami Cardano
2 sie 23:25
Eta:
2 sie 23:26
nikt : Ja idę na jakieś 30 min z forum
2 sie 23:29
Saizou : poddaje się, nie mam pomysłu co do zadanie 4
2 sie 23:36
nikt : pisać czwarte czy jeszcze chcesz popróbować?
2 sie 23:54
Saizou : nie ja się poddaje
2 sie 23:57
Eta:
1 sposób
| | a | | 1 | |
sin10o= |
| |
| = sin30o= sin(3*10o) |
| | 2b | | 2 | |
korzystam ze wzoru
sin3α= 3sinα− 4sin3α
| | 1 | | a | | a3 | |
zatem : |
| = 3* |
| −4* |
| /* 2b3 |
| | 2 | | 2b | | 8b3 | |
b
3= 3ab
2− a
3 ⇒ a
3+b
3=3ab
2
c.n.u
Miłych snów
2 sie 23:58
Saizou : Miłych snów Eto
2 sie 23:59
nikt : Ja zrobiłem tak :
a
3 + b
3 = 3ab
2 inaczej :
a
3 − 3ab
2 + b
3 = 0
| | b | | b | |
1 − 3( |
| )2 + ( |
| )3 = 0 |
| | a | | a | |
Teraz przejdźmy do dowodu. Zauważmy że z twierdzenia sinusów mamy że :
| b | | sin80o | | 2 * sin10o * cos10o | |
| = |
| = |
| = |
| a | | sin20o | | 2 * sin10o * sin20o | |
zatem wystarczy wykazać że :
| | 1 | | 1 | |
1 − 3*( |
| )2 + ( |
| )3 = 0 |
| | 2sin10o | | 2sin10o | |
Istotnie :
| | 6 | | 1 | |
1 − |
| + |
| = 0 |
| | 8sin210o | | 8sin310o | |
8sin
3 10
o − 6sin10
o + 1 = 0
teraz korzystamy ze wzoru na sinus kąta potrójnego :
sin3x = 3sinx − 4sin
3x
i mamy że :
−2(−4sin
3 10
o + 3sin10
o) + 1 = 0
−2 * sin30
o + 1 = 0
−1 + 1 = 0
0 = 0
c.k.d.
3 sie 00:02
Eta:
3 sie 00:04
nikt : ale mogę tak o sobie przekształcać to co mam udowodnić ?
3 sie 00:05
rumpek: jeżeli dochodzisz do prawdy do tak (w tym przypadku 0 = 0) L = P, lecz są przypadki, gdy jest
to zabronione

ale tu wygląda
3 sie 00:06
rumpek: do = to*
3 sie 00:06
Eta:
3 sie 00:07
Vax: Po prostu jeżeli przekształcasz równoważnie to możesz.
3 sie 00:07
nikt : Bardzo interesujące zadanko moim zdaniem

Takie nietypowe
3 sie 00:11
Vax: Jak ktoś chce, to mam pod ręką takie fajne zadanko:
Wykaż, że jeżeli dla pewnych ustalonych a,b,c ∊ ℛ zachodzi:
|ax+by+cz| + |bx+cy+az| + |cx+ay+bz| = |x|+|y|+|z|
Dla dowolnych x,y,z ∊ ℛ, to dwie spośród a,b,c są równe 0, a trzecia jest równa ± 1.
3 sie 00:18
AS:
1. Wykazać,że jeśli a,b,c są miarami boków trójkąta prostokątnego
o przeciwprostokątnej c, to równanie x2 − 2*(a2 + b2)*x + c4 = 0 ma
tylko jeden pierwiastek podwójny.
2. Wykazać,że jeżeli a,b,c są miarami boków trójkąta rozwartokątnego
w którym c leży naprzeciw kąta rozwartego,to równanie
x2 − 2*c*x + a2 + b2 = 0 ma dwa pierwiastki dodatnie.
Zad. 1
Ponieważ z warunków zadania wiemy,że mowa jest o trójkącie prostokątnym
to a2 + b2 = c2 i nasze równanie ma postać
x2 − 2*c2*x + c4 = 0
Δ = 4*c4 − 4*c4 = 0
Wniosek: istnieje jeden pierwiastek podwójny
Uwaga: w temacie pierwotnym zabrakło x − pardon.
Zad. 2
Δ = 4*c2 − 4*(a2 + b2) = 4*(c2 − (a2 + b2)) > 0
gdyż c2 > a2 + b2
3 sie 09:51
AS:
1. Wykreślić konstrukcyjnie trzy okręgi wzajemnie styczne
znając położenie ich środków .(tzn.znane są ich odległości p,q,r)
2. Dowieść,że jeżeli
| | (p − b)*(p − c) | | (p − c)*(p − a) | |
x2 = |
| , y2 = |
| |
| | p*(p − a) | | p*(p − b) | |
| | (p − a)*(p − b) | |
z2 = |
| |
| | p*(p − c) | |
gdzie 2p = a + b + c
to x*y + y*z + z*x = 1
| | n4 | | n3 | | n2 | |
3. Wykaż,że wyrażenie |
| + |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
jest dla każdego całkowitego n kwadratem liczby całkowitej.
3 sie 09:59
Kejt: sępię się na te zadanka.. mogę się jakimś poczęstować?
3 sie 12:10
Eta:
zad3/ jest banalne

Dawaj
Kejt ten dowód
3 sie 13:47
Mila: Kejt, chyba na obiedzie.
Eto, gdzie nasza Basia, czy wiosłuje w Londynie?
3 sie 16:37
Godzio: Vax, coś w tę stronę

?
|ax+by+cz| + |bx+cy+az| + |cx+ay+bz| = |x|+|y|+|z|
|ax+by+cz| + |bx+cy+az| + |cx+ay+bz| ≤
|ax| + |by| + |cz| + |bx| + |cy| + |az| + |cx| + |ay|+ |bz| =
= (|a| + |b| + |c|)(|x| + |y| + |z|), zatem:
|x|+|y|+|z| ≤ (|a| + |b| + |c|)(|x| + |y| + |z|) ⇒ |a| + |b| + |c| ≥ 1
3 sie 22:22
lisa: Vax : Jest tylko jeden mały problem (nie żebym się czepiała) : jeżeli x=y=z, to a=b=c= 1/3 też
spełniają warunki zadania. To byłby kontrprzykład.
3 sie 23:00
Vax: | | 1 | |
Ale to ma zachodzić dla wszystkich rzeczywistych x, dla a=b=c= |
| łatwo podać taką |
| | 3 | |
trójkę (x,y,z), że to nie zachodzi
4 sie 00:03
Vax: rzeczywistych x,y,z*
4 sie 00:05
Vax: rzeczywistych x,y,z*
4 sie 00:06
Vax: Godzio, raczej radziłbym w tym zadaniu posprawdzać co się dzieje dla jakichś szczególnych
trójek (x,y,z), np dla x=y=z, albo x=y=0 itd

Jbc jutro po południu postaram się wrzucić
dowód tego.
4 sie 00:11
Godzio:
No to nie mam pomysłu

Takie wstawianie ? Dziwne, no nic, ja lecę spać
4 sie 00:14
lisa: Ok, rzeczywiście "dla dowolnych" ...(chyba za dużo zadanek na dziś rozwiązałam i już nie
rozumiem co czytam) No cóż

Nie wrzucaj jeszcze tego dowodu, to pobawię się tym trochę
jutro.
4 sie 00:26
AS:

Widzę,że zadania konstrukcyjne nie cieszą się powodzeniem.
A szkoda.Każde z nich wymaga odrębnego podejścia.
Podaję szkic rozwiązania
Zadanie 1
Zbudować konstrukcyjnie trójkąt, mając dane jego obwód i dwa kąty wewnętrzne.
Zacząć trzeba od analizy zadania
Niech ΔABC będzie tym poszukiwanym.
Na prostej p odkładam odcinki AD = AC , BE = BC.
Wtedy odcinek DE jest obwodem naszego trójkąta.
Trójkąty DAC i BEC są równoramienne mające po dwa kąty równe
<1 + <1 + 180 − α = 180 => <1 = α/2
<2 + <2 + 180 − β = 180 => <2 = β/2
Rozwiązanie
1. Na prostej p odkładam odcinek DE = obwodowi trójkąta.
2. Wykonuję konstrukcje podziału kątów α i β na połowy.
3. Przy punkcie D odkładam kąt 1 = α/2 a przy punkcie E kąt 2 = β/2
4. Przedłużenia ramion tych kątów wyznaczą punkt C
5. Przy boku DC odkładam kąt α/2 , jego ramię wyznaczy punkt A
6. Przy boku CE odkładam kąt β/2 , jego ramię wyznaczy punkt B
W ten sposób wyznaczyłem szukany trójkat.Są 4 rozwiązania
Zadanie 2
Wykreślić konstrukcyjnie trzy okręgi wzajemnie styczne znając położenie ich środków .
(tzn.znane są ich odległości p,q,r)
Oznaczając szukane okręgi przez O1(A,r1) , O2(B,r2) , O3(C,r3) mamy
r1 + r2 = p , r2 + r3 = q , r1 + r3 = r
Rozwiązując ten układ równań,znajdziemy
r1 = 1/2(p + r − q) , r2 = 1/2(p + q − r) , r3 = 1/2(q + r − p)
Wystarczy teraz na prostej odłożyć kolejno odcinki p i r , umniejszyć o q
i wziąć połowę tego odcinka,by otrzymać r1
Analogicznie znajdziemy promienie r2 i r3
4 sie 09:50
Eta:
@
Saizou 
Czekam na rozwiązanie zad.3/ ......... z kątami trapezu
4 sie 21:44
Saizou : całkowicie o nim zapomniałem
Eto
4 sie 21:46
Saizou :

na razie mam rysunek
4 sie 21:49
Eta:
I pięknie
4 sie 21:54
Saizou :

β=180−α
180−2(180−α)=180−360+2α=−180+2α
180−α+180−α=360−2α
4 sie 22:11
Eta:

A teraz ? .........
4 sie 22:17
Saizou : α=36
4α=144
2α=72
∠D =180−72=108
4 sie 22:19
Eta:
No wreszcie! ......
4 sie 22:19
Eta:
zad4/ Wiedząc,że a, b>0 i a
2+b
2= 6ab
wyznacz wartość:
4 sie 22:21
Saizou : bo ubzdurałem sobie że kąt alfa powinien być tam gdzie go zaznaczyłem
4 sie 22:22
Eta:
4 sie 22:23
Saizou : teraz jestem trochę zajęty ale jak znajdę czas to to postaram się zrobić
4 sie 22:26
Saizou : a
2+b
2=6ab
(a−b)
2=
√4ab
la−bl=2
√ab tu mam pytanie, trzeba rozpatrzeć 2 przypadki

(a+b)
2=8ab
la+bl=
√8ab
a+b=
√8ab
4 sie 23:06
Saizou : dla la−bl nieujemnego:
dla la−bl ujemnego:
4 sie 23:15
rumpek: Saizou 151917 zostawiłem tu dla Ciebie dowodzik

tam z tym trójkątem (koniec
postów)
4 sie 23:25
Saizou : a prosta k przechodzi przez środek boku
4 sie 23:31
rumpek: nie
4 sie 23:34
Saizou : czyli inaczej mówiąc mam wykazać, że AE=DC, bo z tego wyniknie że AD+AE=CD
4 sie 23:41
rumpek: nie utrudniaj sobie
4 sie 23:48
Godzio: To ja dodam zadanie. Może się przebije w tym natłoku
Zad. 1
Wyznacz długości boków a,b,c trójkąta mająca dane środkowe: s
1,s
2,s
3.
4 sie 23:50
Saizou :

Korzystając z rysunku i własności podanych na nim, wykaż, że a + b = x, czyli:
|BC| = |AC| = |AB| = |AE| + |AD|
4 sie 23:53
Saizou : Godzio niestety ale musisz poczekać, bo jeszcze zadanie od Mili muszę zrobić
4 sie 23:53
Godzio:
Wiem wiem

Ja dopiero będę w poniedziałek wieczorem. Do tego czasu chyba już będzie.
4 sie 23:54
Saizou : ja idę spać bo dzisiaj to już nic nie wymyślę
Miłej nocy wszystkim
5 sie 00:05
Eta:
Dobranoc
5 sie 00:23
5 sie 00:29
Saizou : jakaś podpowiedź do trójkąta
5 sie 12:13