30 lip 20:54
Eta:

Aby trapezy ABEF i EFCD były podobne ( mają równe miary odpowiednich kątów)
to wystarczy by stosunki podstaw były
równe
zatem:
| a | | x | |
| = |
| ⇒ x2= a*b ⇒ x= √ab −− a to średnia geometryczna dł. podstaw |
| x | | b | |
30 lip 21:34
Krzychu: aha, to jak te warunek nie zachodzi, to trapezy nie są podobne? Np linia A nie dzieli na dwa
podobne trapezy tak?
30 lip 21:39
Eta:
Dokładnie
30 lip 21:41
30 lip 21:44
Krzychu: ile Delta kosztuje? Jeden egzemplarz, na stronie widziałem, że 4 zł w 2011 a teraz nie ma.
30 lip 21:51
Eta:
Zapytaj
rumpka
30 lip 21:56
Eta:
On wszystko wie, a nawet jak nie wie..... to też wie
30 lip 21:57