równanie stycznej
nxx: równanie stycznej:
| | x | |
napisz równanie stycznej do wykresufunkcji y= |
| |
| | x+1 | |
wiedząc że styczna przechodzi przez punkt (−4,0)
| | a | | 1 | |
szukam punktów stycznośći P(a, |
| ), obliczyłam pochodną f'(x)= |
| |
| | a+1 | | (x+1)2 | |
korzystam ze wzoru y−y
0 = f'(x)(x−x
0) i po podstawieniu dochodzę to wniosku że mamy dwa
punkty styczności
analogicznie będą też dwie styczne (co zresztą widać z wykresu)
i tu pojawia się moje pytanie! jak wyznaczyć teraz równanie tych stycznych

nie wiem jak
wyliczyć współczynnik kierunkowy. Za pomoc będę naprawdę, naprawdę wdzięczna!
30 lip 20:50
30 lip 21:04
nxx: ale to mają być dwie oddzielne proste (dwa różne równania)
30 lip 21:09
Buuu:
No tak, pierwsza prosta (−4,0) i (2, 23) a druga prosta (−4,0) i (−2,2).
30 lip 21:12
nxx: i już jasne , dzięki
| | 1 | | 4 | |
wychodzi mi: y=x+4 i y= |
| x + |
| |
| | 9 | | 9 | |
zastanawia mnie tylko czy te współczynniki kierunkowe nie powinny być takie same?
30 lip 21:21
pigor: ... a ja bym robił to bez pochodnej np. tak : z warunków zadania
| | x | |
(*) y=a{x+4) − szukane równanie stycznej do hiperboli y= |
| i x≠ −1, wtedy |
| | x+1 | |
ax+4a=u{x}{x+1) ⇔ (ax+4a)(x+1)=x ⇔ ax
2+(5a−1)x+4a=0 , a≠0 i Δ
a=0 ⇒
⇒ Δ
a=0 ⇔ (5a−1)
2−16a
2= 0 ⇔ (5a−1−4a)(5a−1+4a)= 0 ⇔ (a−1)(9a−1)=0 ⇔
⇔
a=1 ∨
a=19 ⇒ z (*)
y=x+4 ∨
y=19x+49 ... i to tyle .
30 lip 21:42