Prawdopodobieństwo rzutu kostką
Poncjusz: Będę wykonywał 5 rzutów kostką 10−ścienną. Sukces uzyskuję przy wyrzuceniu 9 lub 10 na kostce.
Potrafię policzyć następujące rzeczy:
a) przynajmniej jedno trafienie:
Ω=100000
A=100000−8*8*8*8*8=67232
P(A)≈67%
b) wszystkie 5 trafień
Ω=100000
A=2*2*2*2*2=32
P(A)=32/100000=0,00032=0,032%
W jaki sposób policzyć prawdopodobieństwo uzyskania:
c) przynajmniej 2 trafień
d) przynajmniej 3
e) przynajmniej 4 trafień
Z góry dziękuję za pomoc.
27 lip 12:56
b.: zobacz schemat Bernoulliego
1025
(wzór ten można dość łatwo dostać 'na piechotę' po prostu licząc zdarzenia sprzyjające,
przydadzą się kombinacje:
1015 )
27 lip 15:21