zadania do poduszki
Saizou : może jakieś zadanie do poduszki niezbyt skomplikowane? poziom rozszerzony 1 LO
24 lip 23:17
Eta:
1/ Wykaż,że dla a >0 zachodzi nierówność:
24 lip 23:24
Saizou : to się bierzemy do roboty
a
4+3≥4a
a
4−4a+3≥0
(a−1)(a−1)(a
2+2a+3)≥0
(a−1)
2(a
2+2a+3)≥0
24 lip 23:43
Eta:
Jeszcze dopisać
c.n.u
24 lip 23:44
Saizou : + komentarz że jest to iloczyn (a−1)2, które zawsze jest większe bądź równe 0 i a2+2a+3,
które nie ma miejsc zerowych, ale z warunków zadania wynika że a>0, zatem wykres funkcji leży
całkowicie ponad osią X, czyli ich iloczyn jest dodatni
24 lip 23:46
Eta:
2/ Wykaż,że liczba : 6+62+63+.... +62012 jest podzielna przez 7
24 lip 23:47
Saizou : *zatem ich iloczyn jest nieujemny
24 lip 23:47
Eta:
No tak, + komentarz
24 lip 23:47
Saizou : 6(1+6)+63(1+6)....62011(1+6)=7t , t∊R
6*7+63*7...62011*7=7t
7(6*63...62011)=7t cnu
24 lip 23:50
Mila: Rozpisz może, skąd masz 4 linijkę.
24 lip 23:51
Saizou : Mila chodzi o nierówność?
najpierw podzieliłem sobie wielomian a4−4a+3 przez a−1 i jeszcze raz to samo zrobiłem
24 lip 23:53
Saizou : macie coś jeszcze?
24 lip 23:57
Eta:
2/ 7(6+63+ .... +62011) = 7k , k€C bo 6+63+... +62011 €C
24 lip 23:58
Saizou : [Eto]] a nie wykazałem podzielności? nie było mowy o pokazaniu że k∊C
24 lip 23:59
Basia:
a jest podzielna przez b ⇔ a = k*b gdzie a,b,k∊C
konieczność wykazania, że k∊C wynika z definicji podzielności
25 lip 00:06
Eta:
3/ Czy z odcinków o długościach: 2
2011, 2
2012, 2
2013
można zbudować trójkąt ( uzasadnij odp
25 lip 00:09
Saizou : ja zawsze pisałem tak jak pokazałem i nikt mi się nie przyczepił, ale lepiej jest dopisać niż
późnie tracić punkty na prostych zadaniach
25 lip 00:09
Eta:
O już
Basia Ci to wyjaśniła

(nie było mnie przez chwilkę)
25 lip 00:10
Saizou : no to z nierówności trójkąta
22011+22012>22013
22011(1+2)>22011*22
22011*3>22011*4 co jest sprzecznością
25 lip 00:12
Eta:
4/ Dla jakich wartości
a i
b przekształcenie:
| | a | |
P(x,y)= ( |
| x+1, y−b) jest izometrią |
| | 2 | |
25 lip 00:13
Saizou : nie przypominam sobie żebym omawiał izometrię
25 lip 00:15
nikt : to może ja też coś wrzucę

Nierówność kwadratowa :
x ≤
√−x2 + 4
25 lip 00:16
Eta:
Zad.4 ( na rozszerzeniu powinno być !....przypomnij sobie
5/ Ile dzielników naturalnych ma liczba 11! ( 11 silnia)
25 lip 00:20
Saizou : to najpierw założenie −x2+4≥0→−x2≥−4→x2≤4→lxl≤2→x≤2 i x≥−2→x∊<−2:2>
x≤√−x2+4
x2≤−x2+4
2x2≤4
x2≤2
lxl≤√2→x≤√2 i x≥−√2→x∊(−√2:√2)
zatem x∊(−√2:√2)
25 lip 00:20
Eta:
Ooo ...

czyżby
ICSP się odnalazł?
25 lip 00:21
Saizou : teoretycznie silnia jest omawiana przy kombinatoryce
25 lip 00:21
nikt : Saizou źle
Eta co mnie zdradziło

Przecież nie było jeszcze
25 lip 00:22
Eta:
Miał być

.... czekałam
25 lip 00:23
Saizou : coś mi świta że takie zadanie już było na forum i wcale ono takie proste nie było
25 lip 00:24
Basia: od dobrych kilku godzin podejrzewam, że
nikt to nowy nick
ICSP
25 lip 00:24
25 lip 00:25
25 lip 00:25
25 lip 00:25
nikt : Saizou to zadanie jest na prawdę proste

Wystarczy że dobrze znasz definicje pierwiastka
arytmetycznego
25 lip 00:26
Basia: no i wzory Cardano oczywiście

25 lip 00:26
nikt : wyróżniam się

To chyba dobrze
25 lip 00:27
Eta:
25 lip 00:28
Eta:
Nawet
baaaardzo dobrze
25 lip 00:28
Saizou : jakaś podpowiedź?
25 lip 00:34
nikt : kiedy porównując dwie liczby możemy je podnieść do kwadratu ?
25 lip 00:37
Basia: do czego ma być ta podpowiedź ?
25 lip 00:37
Saizou : kiedy obie strony są dodatnie
25 lip 00:39
nikt : więc teraz zastanów się coś zrobił/a
25 lip 00:40
Saizou : czyli odpowiedź to x∊<0:
√2>
25 lip 00:48
Basia:
Saizu podstaw za x liczbę −2, albo −1,5
i sprawdź jaką nierówność otrzymasz
25 lip 00:51
Basia:
ależ nie;
dziedzina Ci wyszła <−2;2>
dla x∊<−2;0) nierówność musi być prawdziwa, bo.................
pomyśl dlaczego
25 lip 00:52
nikt : 
Pamiętaj o tym co mówi definicja pierwiastka arytmetycznego :
n√a = b ⇒ b
n = a przy bardzo ale to bardzo ważnym założeniu : b ≥ 0 oraz a ≥ 0
P.S. Poprawiać mnie jeśli się mylę.
25 lip 00:52
Saizou : pierwiastek kwadratowy nie jest liczbą ujemną., zatem x∊<−2:
√2> ostateczna wersja, a teraz
idę już spać bo widzę że coraz gorsze bzdury piszę, Dobranoc
25 lip 00:55
Saizou : to może jakieś zadanie na "dzień dobry"
25 lip 12:15
nikt : poziom ?
25 lip 12:37
Saizou : ten co wczoraj
25 lip 12:43
nikt : rozłóż na czynniki wielomian x
4 + 1. Widzę że już miałeś wielomiany
25 lip 13:28
Saizou : znaczy się w tej sferze jestem, na razie samoukiem, ale zobaczymy co da się zrobić
25 lip 13:29
Saizou : utknąłem na takim momencie, że (x+1)2(x−1)2+2x2
25 lip 13:41
Saizou : (x
2+x
√2−1)
2−2
√2x(x
2−1) i co dalej

trzeba zrobić bo nie mam pomysłu?
25 lip 13:56
Saizou : idę się najeść może mnie w tym czasie coś oświeci
25 lip 14:05
pigor: ... cóż , jest to droga raczej do ...

nikąd , więc może cofnij się ... i uzupełnij daną
sumę do kwadratu sumy i dalej ...
25 lip 14:39
25 lip 14:54
Mila:
x4 + 1=(x2+1)2−2x2=(x2+1)2−(√2x)2= dokończ
25 lip 15:08
pigor: ...

do początku, a więc
x4+1= x
4+2x
2+1−2x
2= (x
2)
2+2x
2*1+1
2− (
√2x)
2= ...
25 lip 15:33
Saizou : x4+1=
(x2+1)2+(√2x)2=
(x2−√2x+1)2+2√2x3−4x2+2√2x=
(x2−√2x+1)+2√2x(x2−√2x+1)=
(x2−√2x+1)(x2−√2x+1+2√2x)=
(x2−√2x+1)(x2+√2x+1)
25 lip 16:53
Mila: Pokręciłeś!
x4 + 1=(x2+1)2−2x2=
=(x2+1)2−(√2x)2= to jest różnica kwadratów: a=x2+1 , b=√2x
=(x2+1−√2x)(x2+1+√2x) porządkuję
=(x2−√2x+1)*(x2+√2x+1)
25 lip 17:04
Saizou : ale ja sobie najpierw podniosłem do kwadratu (x2−√2x+1)2, a następnie usunąłem te wyrażenia
których nie powinno być
25 lip 17:08
pigor: ... straszne rzeczy

, bo ja w życiu bym nie polubił matmy, gdybym miał tak się męczyć jak ty
tu
Saizou , ale widzę nie opuszcza cię dobre samopoczucie, więc ten typ tak ma

, no to
pozdrawiam. ...
25 lip 17:22
Saizou : jak widać nie

jestem pozytywnie nastawiony

to może jeszcze jedno zadanko
25 lip 17:23
Saizou :
25 lip 17:49
Mila: Rozłóż na czynniki wielomiany:
a)x4+9
b)x8−1
c)x8+x4+1
25 lip 18:01
Mila: Zrób to w nowym wątku.
25 lip 18:07
Saizou : b) ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
(x4−1)(x4+1)=(x2−1)(x2+1)(x4+1)=(x−1)(x+1)(x2+1)(x4+1)=
(x−1)(x+1)((x+1)2(√2x)2)((x2+1)2−(√2x)2)=
(x−1)(x+1)(x+1−√2x)(x+1+√2x)(x2+1−√2x)(x2+1+√2x)
25 lip 18:11
Eta:
@
Saizou zad.5 .......... wciąż czeka
25 lip 18:27
Mila: Ma być: ((x+1)2−(√2x)2), czy jesteś dysgrafem i mylisz działania?. Miałam takie
przypadki, jeden został finalistą olimpiady, gdy pracował nad sobą. ( w czym mu pomagałam)
25 lip 18:29
Saizou : po prostu źle przepisałem z zeszytu
25 lip 18:32