logika
Bartek : Hejka, ja jeszcze jedno do logiki i tych wszystkich działań. Wie ktoś może o co chodzi w
pojęciach: pozycja najmniej znacząca i najwięcej znacząca?
Bo mam taki tekst w książce, że trzeba uważać aby zachować właściwą propagację przeniesień tzn.
od pozycji najmniej znaczących do tych najwięcej znaczących. Rozumiem, że to chodzi o zera i
jedynki, ale nie bardzo wiem o co biega w tym "znaczący nie znaczący".
13 lip 23:01
panteon: najmniej znaczący bit w liczbie binarnej to ten oznaczony 20 czyli ten najbardziej po prawej
stronie ( nie zawsze) a najbardziej znaczący to ten najbardziej po lewej w liczbie. w liczbie
najmniej znaczącym bitem byłaby cyfra jednostek
13 lip 23:47
Bartek : Dzięki, już myślałem że zadałem nie precyzyjne pytanie. Będę miał jeszcze pewnie parę pytań
odnośnie arytmetycznej sumy oraz odnośnie łączenia jednopozycyjnych sumatorów, ale nie jestem
pewny czy dzisiaj. Coś jest z ciśnieniem i tak mnie głowa boli, że nie wiem.
Na szczęście te pytania, to już będzie raczej kosmetyka i nie powinno to zająć aż tyle postów.
Najgłupsze jest to, że po prostu źle wtedy zrozumiałem sens tamtej tabelki.
14 lip 15:03
Bartek : Okej, już chyba po bólu...
W książce mam napisane, że aby dodać dwie k−bitowe liczby, trzeba połączyć ze sobą k
jednopozycyjnych sumatorów. Tego właśnie nie mogę sobie logicznie wyobrazić. Myślałem, że
niezależnie od tego czy mam liczby:1 +1 (jednobitowe liczby) czy 1111 + 1011 (czterobitowe
liczby), potrzebuję jeden sumator, który przy pomocy funkcji yi oraz ci+1 zwyczajnie je
doda.
Jakoś nie mogę sobie algebraicznie wyobrazić dodawania dwóch liczb przy pomocy więcej niż
jednego sumatora. Dla przykładu:
Prosty: 1+1=10 czyli yi=0 , ci+1=1
Trudniejszy: 111 + 101=(ileśtam ileśtam) czyli yi=ileśtam, ci+1=ileśtam
Myślałem, że po prostu musi to być k bitowy sumator. To jak to ma być?
y1=a1 aw b1 aw c1
Jeśli binarnie a1=1 oraz b1=0, to yi=1 oraz ci+1=0. No to jest łatwe. W jaki w takim razie
sposób podstawić do wzoru: yi=ai aw bi aw ci ,liczby powiedzmy: 1010 +1111 ?
14 lip 17:40
Leszek: Zajrzyj jeszcze raz do poprzedniego tematu gdzie dyskutowaliśmy tam jest to opisane.Może coś
zrozumiesz.
151582
14 lip 17:50
Leszek: A jak nie zrozumiesz to jeszcze raz Ci wytłumaczymy...
14 lip 17:51
Bartek : Policzyłem sobie dwie liczby dwu bitowe: 11 +10 i otrzymałem 101. Najpierw dodałem te liczby
pod kreską, wyszło mi właśnie 101. A potem w celu analizy wykonałem to dodawnie o tak:
1 1
a1 b1
+
1 0
a2 b2
=
i teraz:
y1=....=1
y2=....=0 więc przepisuje obok siebie y2y1 czyli 01 ,ale miałem jeszcze to przeniesienie
c
i+1=1
więc ostatecznie razem z przeniesieniem otrzymałem odpowiednio
zapisując obok siebie: c
i+1y
2y
1 czyli 101.
Słuchajcie, no tak to widzę i tak to rozumiem. Jeśli uważacie że
zrozumiałem, proszę o zwykłe "TAK"
14 lip 18:33
Sławek:
Trudniejszy: 111 + 101 = (ileśtam ileśtam) czyli yi=ileśtam, ci+1=ileśtam
Liczba pierwsza (a2a1a0) → a2=1, a1=1, a0=1
Liczba druga (b2b1b0) → b2=1, b1=0, b0=1
Wykorzystujesz trzy sumatory jednobitowe.
Dla sumatora pozycji najmłodszej (LSB) nie ma przeniesienia z pozycji poprzedniej czyli c0=0.
a0+b0+c0=1+1+ 0=10, a to oznacza, że y0=0 a przeniesienie na pozycję wyższą c1=1 (c1
stanowi też przeniesienie z pozycji młodszej dla sumatora na pozycji o numerze 1).
Dla sumatora pozycji o numerze 1 masz:
a1+b1+c1=1+0+1=10
Dla sumatora pozycji o numerze 2 masz:
a2+b2+c2=1+1+1=11
14 lip 18:42
Bartek : Okej, długo to trwało, ale już wiem o co chodzi.
14 lip 18:58