pytanie o stopnie
kaz: Mam pytanie. Czy prosta może być nachylona do osi OX pod katem większym niż 180 stopni? Moim
zdaniem nie, ale chce się upewnić.
5 lip 23:35
___std_call___: A dlaczego nie może? Wpierw rzuć okiem na geometryczną definicję f. trygonometrycznych
https://matematykaszkolna.pl/strona/417.html
Dalej zobacz zadania − masz m.in wyznaczanie wartości funkcji tryg. dla kątów >180 st..
5 lip 23:43
Basia: masz rację

jeżeli chcemy być zgodni z definicją kąta nachylenia to nie może
kąt nachylenia to kąt skierowany dodatni "od OX do prostej"
(to skrót bo nie chce mi się tak dużo pisać, ale chyba łapiesz)
5 lip 23:47
pigor: ... tak

i mówi się wtedy wyraźnie o tzw. kącie skierowanym . ....
5 lip 23:48
Basia:
co innego funkcje trygonometryczne, a co innego kąt nachylenia prostej do osi OX
to najmniejszy z kątów skierowanych zorientowanych dodatnio, którego początkowym ramieniem
jest półprosta zawarta w osi OX a końcowym półprosta zawarta w prostej
końcowym ramieniem kąta np. 1850o będzie półprosta, której kąt nachylenia do osi OX =
50o
5 lip 23:51
stanley: bo mialem problem ze prosta jest nachylona do OX, tak, że cos α = −34 i sie
zastanawiałem, w której on jest ćwiartce, drugiej czy trzeciej. W drugiej jest ten najmniejszy
kąt zorientowany dodatnio tak?
6 lip 10:59
Basia: tak
6 lip 12:33
Basia:
| | √7 | |
P.S. współczynnik kierunkowy tej prostej a = tgα = − |
| |
| | 4 | |
6 lip 12:35
kaz: kąt dodatni idzie przeciwnie do wskazówek zegara, a ujemny zgodnie z zegarkiem tak?
6 lip 13:32
Basia: tak
6 lip 14:22
kaz: Basia: jest Pani matematyczką? Jeśli tak, to może mi Pani powiedzieć, czy indukcja matematyczna
i nierówność między średnimi przydadzą mi się bardzo w maturze rozszerzonej w przyszłym roku?
Zostało mi nie wiele czasu, i nie wiem czy się za to też brać już teraz, czy po tym jak
przerobie cały materiał.
6 lip 14:52
Basia:
1. na forum nie jestem Pani
2. jestem matematykiem, ale nie jestem nauczycielem i program szkolny znam tylko "mniej więcej"
3. indukcja chyba w ogóle "wypadła" z listy zagadnień obowiązujących na maturze (także
rozszerzonej) ale na pewno warto znać tę metodę dowodzenia, więc jeżeli starczy czasu to czemu
nie
4. nierówności między średnimi − wydaje mi się, że tak, bo to bardzo przydatna wiedza
poza tym Eta w ubiegłym roku bardzo tymi nierównościami "dręczyła" Godzia, a
Eta to
nauczyciel z prawdziwego zdarzenia
oczywiście, jak zawsze, czasem na maturze są, czasem nie
na dwóch ostatnich chyba nic związanego ze średnimi akurat nie było, ale to niczego nie dowodzi
5. najbardziej "na bieżąco" w tym zakresie jest zapewne
Mila, ona też jest nauczycielem z
prawdziwego zdarzenia
powinna się niedługo pokazać więc może zechce się wypowiedzieć
6 lip 15:13
Mila: Punkt 4 zdecydowanie tak.
Jeśli jesteś w klasie z rozszerzoną matematyką, to będziesz miał okazję poznać praktyczne
wykorzystanie (zastosowanie) średnich na geometrii, (np. trapez, Δ prostokątny), w statystyce,
na fizyce pewnie była średnia harmoniczna.
Wszelkie porównania przy dowodach algebraicznych.Zobacz 100 zadań − propozycji CKE.
Jeśli poznasz zasadę indukcji na zajęciach koła( fakultecie), to dobrze, jeśli nie, to nie ma
zmartwienia.( Jeszcze sprawdzę, tę indukcję, bo mieszają w wymaganiach).
6 lip 15:46
Basiek: Witajcie, to może ja też się wtrącę..., bo wymagania maturalne znam prawie na pamięć− indukcji
na 100% nie ma
6 lip 15:58
Mila: Witam, Basiek, tak było, jednak trzeba sprawdzić, co będzie.
6 lip 16:03
Basiek: Oj, w tym roku kolejne zmiany?
6 lip 16:06
Basia: ze strony CKE (zakładka: standardy − egzamin maturalny)
Standardy wymagań będące podstawą przeprowadzania egzaminu maturalnego
11.05.2004, 12:13
Aktualizacja 14.09.2007 r.
niezwykle aktualne

6 lip 16:19
Krzychu: tak jak Gustaw przeszedł w Konrada, tak i kaz w Krzycha

.
Niestety nie jestem na rozszerzeniu, fizyki też nie mam już, a to co miałem to śmiech na sali.
Stąd moje kolejne pytanie, dużo jest fizyki, chemii na kierunku matematyka na studiach? I czy
na to częściowo się przymyka oko?
6 lip 19:39
Basia: Chemii chyba nie ma wcale. Przynajmniej w moich czasach nie było.
A z fizyką różnie.
To zależy od uczelni i wybranej na drugim (trzecim) roku specjalizacji.
Uczelnie na ogół na swoich stronach publikują plan studiów i wykaz obowiązkowych przedmiotów.
6 lip 19:50
Mila: Krzychu, jeśli chcesz studiować matematykę, a nie masz matematyki rozszerzonej, to weź się do
roboty, najlepiej zbiory zadań i arkusze z Oficyny edukacyjnej Pazdro.
Czasu masz sporo, pod warunkiem, że będziesz systematycznie rozwiązywał zadania z zakresu
rozszerzonego.
Może Godzio Ci jeszcze coś doradzi.
Fizyką na matematyce nie martw się (relaks). Chemii w ogóle nie ma ( na uniwersyteckiej).
Są przedmioty humanizujące, to też relaks.
6 lip 22:19
Godzio:
Tak jak
Mila mówiła, chemii nie ma, fizykę mam dopiero na 3 roku

(PWr), i koniecznie
kilka zbiorków do rozszerzenia + systematyczna praca (nie ma że boli

)
Do tego co dała
Mila:
− zbiór do matury z Aksjomatu (taki czerwony − to jest rozszerzenie)
− Zbiór zadań od Kiełbasy −− jak to przerobisz to rozszerzenie jest luźne

Jakbyś chciał sobie porobić trudniejsze zadania + jakieś do studiów typu pochodne, indukcje to
polecam ten zbiór:
http://www.matematyka.wroc.pl/czasopismaksiazki/korespondencyjny-kurs-z-matematyki-zbior-zadan-19992004 , albo rozwiązywać zadania stąd:
http://www.im.pwr.wroc.pl/kurs/ (tyle że tutaj nie ma odp, ale
zawsze zadanie możesz napisać tutaj

)
6 lip 22:41
8 lip 15:36