skorygujcie prosze
vcx: Pole obszaru ograniczone y=6x i y=5−x
to całka podwójna taka:
6x∫5−x −1∫0 (5−x)− 6x dx dy
29 cze 19:24
Basia:

dlaczego podwójna ?
przecież masz dwie funkcje jednej zmiennej i wszystko dzieje się na płaszczyźnie
znajdź punkty wspólne hiperboli i prostej
i będzie całka
a∫
b [ 5−x −
6x ] dx
29 cze 19:37
Basia:
6x = 5−x /*x
6 = 5x − x2
x2 − 5x + 6 = 0
Δ=1
x1 = 2 x2 = 3
a = 2 b=3
i tyle
29 cze 19:47
vcx: aaa bo ja żle narysowałam sobie wykres na kartce i zrobiłam taki głupi błąd, że az wstyd się
przyznac Basiu.

Dziękuje bardzo za pomoc i mam pytanie, dlaczego nie całka podwójna? Wiem,
napisałaś, że " dwie funkcje jednej zmiennej i wszystko dzieje się na płaszczyźnie", czyli
gdybym miałam jeszcze np jedną zmienną i pole występowało by w trójwymiarze to dopiero była by
całka podwójna? Albo jak wygląda przykładowe zadanie z całką podwójną tzn jak np wygląda zapis
obszaru (np. 1<x<2 i <4<y<4 i tu liczymy podwójną)? Szukam i nie mogę nigdzie trafić. A punty
a i b to są punkty tak, że a ogranicza a więc ta mniejsza wartosc z osi y, b ta wyższa?
I jakie przykładowe funkcje moga być podane które ograniczają obszar i mamy go obliczyć?
Mogłabyś coś dla mnie wymyślić, bardzo prosze, bo chcialabym poćwiczyć z podówjnymi
29 cze 19:49
Basia:
poszukaj na tej stronie; było ostatnio sporo zadań
29 cze 19:58
29 cze 20:01
Basia:
całka podwójna to całka z jakiejś funkcji (na ogół dwóch zmiennych) liczona po obszarze, który
jest jakąś częścią płaszczyzny (najczęściej XOY) np. po kole, albo po trójkącie, albo po
prostokącie (wtedy łatwiutko)
wymyślać od ręki nie będę, bo coś pozornie prostego może się okazać koszmarne
dlatego doradzam przeszukanie forum
całka potrójna to całka z jakiejś funkcji (na ogół trzech zmiennych) liczona po jakimś
fragmencie przestrzeni trójwymiarowej np. po kuli
29 cze 20:06
Krzysiek: ∫∫
D dxdy to wtedy liczysz pole obszaru D
gdy: D={(x,y) , x∊[a,b],y∊[c,d]}
to wtedy ∫∫
D dxdy to pole prostokąta o boku 'b−a' i 'd−c'
∫
ab f(x)dx − to jest to pole pod wykresem funkcji f(x) ograniczone funkcją y=0
dla x∊[a,b]
więc tak naprawdę jak liczymy pole to liczymy całkę podwójną:
| | 6 | |
∫ab [5−x− |
| ]dx =∫ab (∫5−x6/x dy )dx |
| | x | |
29 cze 20:07