Obliczyć całkę podwójną :
Dominika: ((2x+y)/y)dxyx, gdzie D jest obszarem ograniczonym liniami y=1+x2 ⋀ y=2. Proszę o pomoc.
26 cze 14:39
26 cze 14:41
: Y będzie określony na 0<y<2, a x będzie okreslony na 1<x<−1, tak?
26 cze 14:48
: x oczywiscie −1<x<1
26 cze 14:48
Krzysiek: niestety nie... dla takich ograniczeń obszar całkowania to kwadrat...
obszar ten jest ograniczony krzywymi zatem:
jeżeli: x∊[−1,1] to zmierzając po osi 'y' pierwsze ograniczenie dla 'y' to funkcja: y=1+x2
następne ograniczenie dla 'y' to funkcja y=2
zatem: y∊[1+x2 ,2]
26 cze 14:52