ciągłość metryki
luk20: Do osób, które potrafią topologię i są chętne wytłumaczyć kilka rzeczy

Mam kilka pytań, najlepiej to jak przeczytacie sobie ten post
https://matematykaszkolna.pl/forum/151052.html
Odnośnie tego. Przestrzeń dyskretna to <X,0> czy <X,0−1> ? I jeśli w przykładzie miałem
podaną przestrzeń <X,0> to czy oznacza, że wszystkie ciągi w niej są zbieżne do 0? I podobne
pytanie co do tej 0−1?
24 cze 01:35
Artur z miasta Neptuna:
Skoro masz doczynienia z metryka dyskretna to d(x,y) = 0 <=> x=y oraz d(x,y) = 1 <=> x≠y
24 cze 01:47
luk20: No dobra, ok. Ale jak mam w tamtym zadaniu napisaną przestrzeń metryczną <X,0> i nie ma
napisane że to jest metryka dyskretna to i tak jest to metryka dyskretna bo jest napisane
<X,0>? (po prostu inne oznaczenie, z którym się nie spotkałem)
24 cze 01:59
luk20: Bo na wykładzie miałem podane, że przestrzeń dyskretna to <X,0−1> inaczej metryka
zero−jedynkowa
24 cze 02:02
luk20: To ktoś będzie umiał mi odpowiedzieć?
24 cze 16:52