Wyznacz wzór funkcji liniowej
Simon24121: Wyznacz wzór funkcji liniowej f , która spełnia warunki f(−1)=4 f(4)=−2
21 cze 21:35
Bezimienny:
1223
P
1 = (−1,4)
P
2 = (4, −2)
21 cze 21:38
Eta:
Prościej tak: y= ax+b
| | yB−yA | | −2−4 | | 6 | |
a= |
| = |
| = − |
| |
| | xB−xA | | 4+1 | | 5 | |
y= a( x−x
A)+y
A ⇒ y=...
21 cze 21:55
Simon24121: a jak b z tego wyliczyc bo rozumiem że narazie to wygląda tak y=−6\5x+b
21 cze 22:26
Mila: Ja układam prosty układ równań
y=ax+b wzór funkcji liniowej,
współrzedne punktów P
1 i P
2 spelniają to rownanie.
(*) −1a+b=4
4a+b=−2
odejmuję stronami
−5a=6
podstawiam do (*)
wzór :
21 cze 23:04
Eta:
Wystarczyło dokończyć:
| | 6 | | 6 | | 14 | |
y= − |
| (x+1)+4 ⇒ y= − |
| x + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
21 cze 23:15
Gustlik: Do prostej należą punkty:
A = (−1,4)
B = (4, −2)
Z wektorów:
AB
→=[4−(−1), −2−4]=[5, −6]
Podstawiam np. A
20=6+5b
14=5b /:5
21 cze 23:45
Eta:
A Ten swoje już do znudzenia ! ..........

22 cze 15:01