Twierdzenie cosinusów, nie mam pomysłu :(
Mateusz: W trójkącie ABC dwa boki mają długości 3 i 5, a środkowa poprowadzona do trzeciego boku ma
długośc 4. Oblicz pole tego trójkąta.
Jest podobne zadanie na forum, próbowałem analogicznie do niego zrobic i mi nie wychodzi..
Podpowiem, że w odpowiedziach odpowiedz do tego zadania to : √9354 j2
21 cze 16:44
Mila: Sprawdź dane liczbowe.
21 cze 17:30
Mateusz: Dane liczbowe się zgadzają, takie jak w zadaniu. Mi cały czas co innego wychodzi.
21 cze 17:32
Mateusz: Może jakiś pomysł podpowiedz jak to rozwiązac?
21 cze 17:33
Ajtek:
Tutaj masz podobne
150857
21 cze 17:37
Mila: Ajtek, jest jeden problem, tu nie jest spełniony warunek Δ.
3+5=4+4
21 cze 17:43
Mateusz: naprawdę nie mam pojęcia jak zrobic to zadanie .
21 cze 17:53
Mateusz:

Rysunek pomocniczy
21 cze 18:02
Mateusz: a zapomniałem |CB|= 5 a |CD|=4
21 cze 18:03
Eta:
Taki trójkąt nie istnieje ! ( sprawdź czy dobrze podałeś treść zadania ?
21 cze 18:43
Ajtek:
Zobaczyłęm początek treści, a wiedzialem że
Eta zrobila podobne to pokazalem. Dalej w
treść nie wnikałem

.
21 cze 18:52
Mateusz: Dobrze podałem treśc zadania. Jest to zadanie 6/285 podręcznik Matematyka 1(zakres rozszerzony)
autorstwa M.Mularskiej i brzmi w/w
21 cze 18:55
Mateusz: próbowałem to zrobic z wzoru Herona i pole wychodzi 0..
21 cze 18:56
Mila: Mateusz, czy słowo w słowo przepisałeś zadanie, czy zrobiłeś może jakieś skróty, modyfikacje?
I ja i Eta piszemy Ci, że nie istnieje trójkąt o bokach 3, 5, 8. Dlatego pole wychodzi Ci
zero.
Sposób Ety jest najprostszy, ale warunki zadania muszą być inne, aby wyszło to co w odpowiedzi,
albo dajesz odpowiedź "Nie istnieje taki trójkąt z uzasadnieniem, że 3+5=8 itd."
21 cze 19:20
Mateusz: Słowo w słowo. Identycznie jak w podręczniku.
21 cze 19:24
Eta:
21 cze 19:27
Mila: Widziałam wcześniej takie zadanie dla środkowej równej 2.
21 cze 19:32
Mila: Dane 3, 6 boki
4 − srodkowa
21 cze 19:39
Mila: Oblicz teraz.
21 cze 19:42
Eta:
| | √935 | |
Teraz będzie ok  odp: P= |
| |
| | 4 | |
21 cze 19:45
Mila: Dzięki Eta za potwierdzenie. Też obliczyłam.
21 cze 19:50
Mateusz: Dziękuję za pomoc, mi też już się udało, ciekawe co na to jutro pani profesor
21 cze 21:10
Eta:
Dostaniesz
6
21 cze 21:51
21 cze 21:51
Eta:
1 sposób jest łatwiejszy
21 cze 21:52
Mila: Tak. Ja preferuję I sposób.
21 cze 22:20
21 cze 23:39
Mila: Mateusz i "co na to pani profesor?"
23 cze 18:02
Mateusz: Ja: Pani Profesor to zadanie jest błędne ponieważ taki trójkąt nie istnieje !
Pani profesor: No mógłby byc taki przypadek, że trójkąt nie istenie.
Ja: Ale przepraszam bardzo w odpowiedziach jest napisana odpowiedz do tego właśnie zadania.
P.P.: Tak? Byc może pomyłka w druku była.
J: Dla innych danych wychodzi tak jak w odpowiedziach, mianowicie dla boków 3 i 6 i srodkowej
4.
P.P: To bardzo dobrze że rozważyłeś taki przypadek, bardzo się ciesze, że ktoś miał ochotę
pomyślec nad tym zadaniem, pokaż nam rozwiązanie na tablicy, ( chwile potem) dobrze stawiam Ci
5.
J: Dziękuję. Namęczyłem się w domu nad nim...
Krótka relacja Mila
25 cze 11:49
Mila: To pięknie, że dostałeś piątkę. Gratuluję. Dzięki za sympatyczną relację.
25 cze 15:13